/VIDEO/ Ce ar însemna interzicerea accesului persoanelor nevaccinate în restaurante

Intenția autorităților de a restricționa accesul în localurile de agrement nu e pe placul oamenilor și nici a administratorilor din domeniul HORECA. Anunțul, făcut de responsabilii din cadrul Ministerului Economiei despre impunerea unor restricții noi în vederea combaterii pandemiei de COVID-19 a fost dur criticată.

Una dintre măsurile propuse, ar fi ca accesul în restaurante și cafenele să fie permis doar la prezentarea unui act privind imunizarea sau prezența anticorpilor ori testul negativ la COVID-19.Oamenii susțin că o astfel de decizie ar fi o discriminare față de persoanele nevaccinate.

Și așa pandemia a adus pagube pentru toți și cred că nu este corect. Nu sunt nici pro, dar nici contra vaccinului, dar fiecare are dreptul să aleagă și fiecare este în drept să decidă, iar aceastea sunt niște restricții prea dure.”

„Fiecare trebuie să-și formeze imunitatea și libertatea de a alege, atunci când suntem lipsiți se pare că suntem manipulați.”

Locuitorii municipiului Bălți spun că un test PCR pentru o simplă vizită la un restaurant sau cafenea, iar bate la buzunare.

„Este o inițiativă prostească, astfel încât afacerile nu vor mai rezista. Nimeni nu va face teste, pentru că fiecare test costă 500 de lei și trebuie făcut o dată la trei zile.”

„Moarte afacerii mici și mijlocii, asta este decizia. Eu sunt contra. Este o decizia care va îngreuna existența afacerilor.”

Unii, însă susțin că certificatul de vaccinare a devenit o nouă realitate în statele europene, unde tot mai multe țări impun această măsură.

„Sunt de peste hotare, momentan mă aflu în Italia. Este la fel, dacă nu ai Green Pas, nu putem să intrăm în restaurante, numai afară putem sta, la terasă. Eu cred că este ceva ieșit din comun, pentru că nimeni nu ne poate lipsi de drepturile noastre. Orice persoană face ce vrea și nu ne poate obliga nimeni să ne vaccinăm.”

„Eu nu sunt de acord cu această decizie, dar, pe de altă parte, eu înțeleg că suntem responsabili de sănătatea noastră și ce sănătatea celor cu care noi interacționăm. Așa face toată Europa. Este clar că și noi odată și odată vom face acest lucru.”

Reprezentanții HORECA spun că aceste decizii ar garanta siguranța vizitatorilor, însă le-ar face afacerea nerentabilă.

Este o decizie, din punct de vedere medical și științific, bună pentru reducerea răspândirii virusului. Însă ar avea un impact foarte mare asupra domeniului HORECA. Acest lucru ar pune anumite restricții vizitatorilor noștri, iar al doilea risc este pentru că domeniul HORECA ar pierde o bună parte din personalul calificat”, spune Iulian Iabanji, angajat.

În general acest lucru nu este posibil pentru toate persoanele, de exemplu sănătatea nu le-ar permite. Dar să faci mereu teste, financiar este imposibil, deaoarece testele sunt cu bani. Oamenii primesc un salariu minim de 3600, iar de fiecare dată să dea câte 500 de lei pentru un test, pentru a intra într-un local. Consider o propunere incopetentă din partea autorităților”, a adăugat Victor Matriniuc, angajat.

Amintim că miercuri, întâi septembrie, în cadrul unei ședințe, Ministerul Economiei a propus interzicerea accesului în restaurante și alte unități de comerț și alimentație publică a persoanelor nevaccinate și celor fără un teste negativ pentru Covid-19. Măsură valabilă atât pentru clienți, cât și pentru angajați.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x