Comisia Electorală Centrală va avea, în curând, o nouă componență

Noi membri ai Comisie Electorale Centrale urmează a fi numiți. Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a selectat mai multe CV-uri, iar dosarele pretendenților au fost trimise la SIS, ANI și CNA pentru a obține avizele necesare aprobării lor. Despre aceasta a anunțat Olesea Stamate, în cadrul unei emisiuni televizate. 

„Formula este următoarea, sunt opt membri sunt numiţi de Parlament şi unul de Preşedinţie. Acum cinci din cei opt sunt numiţi de majoritatea parlamentară, trei le revin opoziţiei. Dacă vorbim de cei cinci care vor fi propuşi de PAS, au colectat un număr de CV-uri din diverse domenii. Cei care au lucrat sau lucrează în cadrul CEC la moment, reprezentanţi ai societăţii civile, experţi în domeniul electoral şi au fost preselectaţi anumiţi candidaţi care urmează să fie discutaţi în cadrul fracţiunii. Trebuie să fie o şedinţă a fracţiunii, să fie întocmit un proces verbal cu candidaţii selectaţi”, a declarta Olesea Stamate.

Stamate atenționează că nu poate fi vorba despre politizarea instituției, chiar dacă membrii delegați de PAS vor deține majoritatea în cadrul Comisiei:

„Luați ca exemplu numirile anterioare de la CEC, acele persoane propuse de PAS nu că nu ne ascultau, dar acțiunile lor veneau în contradicție cu legislația. Atât timp cât avem garanțiile legale de independență a acestor membri, ei nu ar trebui să se simtă loiali sau obedienți partidului care i-a delegat. După ce veți vedea cine sunt membri delegați de PAS nu vor mai exista obiecții privind profesionalismul sau imparțialitatea membrilor CEC.”

Potrivit legii, membrii CEC sunt numiți de către Parlament cu votul majorității deputaților.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x