/VIDEO/ Toamna vine cu noi prețuri la produsele alimentare. Vor urma scumpiri în lanț

După scumpirea carburanților a venit rândul și produselor alimentare. Deși, în acest an, precipitațiile au fost generoase și recolta pe măsură, unii producători au afișat prețuri mai mari și spun că nu se vor opri aici. Potrivit comercianților în următoarele săptămâni am putea avea scumpiri la lactate, ulei,  fructe și legume.

Amintim că ieri, Combinatul de Pâine din Bălți a afișat noi prețuri. După revizuirea prețurilor, o franzelă va costa 4 lei și 75 de bani, iar pâinea  „Dimineața” – 4 lei și 50 de bani. Directorul combinatului de  spune că, deși roada de grâu din acest an a fost record, oricum costul la făină a crescut, din acest motiv unele produse au avut o corecție de preț.

„Inclusiv și creșterea prețurilor la produsele petroliere. Ceșterea la tot ce înseamnă derivate pentru producerea de pâine și panificație sunt în creștere pe parcursul a întregului an. Să nu uităm că au crescut prețurile la ulei, la făină, la margarină, la unt inclusiv și prețurile pentru ambalaj”, a declarat Eduard Grama, directorul Combinatului de pâine din Bălți.

Oamenii sunt nemulțumiți de majorări. Ei spun că pensiile și salariile abia de le mai ajung să supraviețuiască de la o lună la alta.

„Vai de capul lui acela care îi pensionar, că el puțin are, eu am o mie de lei, dacă ei scumpesc tot, ce să facem noi?”

„Anul trecut nu a fost un an roditor, eu când am văzut că uleiul anul trecut costa 105 lei, iar anul acesta 170 de lei, se vede.”

Combinatul de pâine din Bălți, deja a scumpit unele produse.

„Eu văd că pâinea se scumpește, nu cred că ar trebui să se scumpească pâinea. Nu toți au posibilitatea să cumpere cu așa prețuri pâinea, unii nici nu au de așa prețuri. ”

„Pâinea a rodit anul acesta, dar de aici se scumpește, nu-i bună treaba. Noi ca pensionari…, este slut, poate la noi la sat ne mai dă câteva kilograme de grâu și mai poți face, da tot ne costă scump făcutul, adusul. ”

Comercianții spun că în următoarele săptămâni am putea avea scumpiri și la alte produse alimentare.

„Producătorii care au alocat bani, au cumpărat îngrășăminte, au investit în utilaje. Motorina este scumpă, lumina, gazul, la fel. Și ei vor să recupereze aceste investiții, și acest lucru este firesc.”

„Posibil că se va scumpi, transportul cum merge, cu combustibil e și normal. Toamna, se termina asta tot de pe pământuri de la oameni, nu e veșnic. Cei din seră care mai au o să mai aibă de vânzare. ”

„Peste tot se scumpește, cum credeți? Poate și nu vor fi scumpiri, dar prețurile nu vor scădea, vă asigur. ”

Potrivit datelor Biroul Naţional de Statistică coșul minim de consum în Republica Moldova, este puțin peste 2 900 de lei pe lună.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
1 Комментарий
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] /VIDEO/ Toamna vine cu noi prețuri la produsele alimentare. Vor urma scumpiri în lanț […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x