/VIDEO/ Alcoolul și sarcina. Influența asupra dezvoltării copilului

Conform datelor statistice oferite de medicii obstetricieni aproape 40% dintre femeile din Republica Moldova fac exces de alcool în timpul sarcinii, fără să se gândească la consecințe. Asta deși medicii avertizează că băuturile tari consumate în perioada pre­concepției sau în timpul sarcinii pot afecta în multiple aspecte evoluția copilului.  

                                     

 

Viitoarele mămici, pe care le-am întâlnit la Centrul Perinatologic din  Bălți, spun că se abțin de la consumul de alcool înainte de conceperea copilului și în timpul sarcinii.

Categoric, nu se recomandă. Eu consider că alcoolul trebuie să fie interzis pentru toți oamenii, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, dar când sunt însărcinate, nici trebuie să apară întrebarea. E un risc foarte mare pentru copil. ”

„Nu se acceptă consumul de alcool în timpul sarcinii pentru că dăunează copilului și nu e ok. E un risc deosebit de mare, pot crea unele patologii.”

Marea majoritate a femeilor spun că în această perioadă încearcă să adopte un mod de viață cât mai sănătos.

Dăunăm copilului pe care îl purtăm. Dacă dorim să naștem un copil sănătos evident trebuie să ne alimentăm sănătos.”

„Eu de exemplu nu consum. Recomand femeilor să nu consume alcool, să aibă grijă de ele în timpul sarcinii.”

Efectele consumului de alcool sunt foarte dăunătoare bebelușului. Băuturile spirtoase pot afecta dezvoltarea fătului, în special în primul trimestru de sarcină.

„Deci sunt copilași care se nasc cu o masă mică la naștere, cu deformări ale scheletului osos, semne caracteristice dizabilităților mentale, atât tremur cât și sindrom convulsiv și atunci ei se aseamănă cu maturii care au sindromul de sevraj al alcoolului”, spune Carolina Frumusachi, șef centrul perinatal Bălți.

Consecințele consumului de alcool nu sunt doar de moment, ele afectează dezvoltarea copilului pe tot parcursul vieții.

„Un punctaj de circa 65 sau chiar mai puțin, estimate de indicii IQ-ului. El nu se va manifesta iminent după naștere sau în primul an de viață, dar va fi mai perceptibil și mai semnificativ în avansarea vârstei. Atunci când copiii vor fi instituționalizați”, a adăugat Carolina Frumusachi, șef centrul perinatal Bălți.

În fiecare an, la nouă septembrie este marcată Ziua Internațională de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x