/VIDEO/ Oamenii din comuna Bilicenii Noi nu mai pot de fum. Gunoiștea din apropiere le dă bătăi de cap

Apă contaminată, case umplute de fum și rufe urât mirositoare. Localnicii din comuna Bilicenii Noi, raionul Sîngerei, se plâng că mai bine de o lună nu-și pot aerisi locuințele nici măcar pentru câteva minute deoarece gunoiștea din apropierea localității arde fără oprire, iar responsabilii nu întreprind nimic. Oamenii spun că administratorul poligonului nu ar stinge intenționat focul pentru ca astfel ar elibera spațiu pentru alte deșeuri. 

„Dai să deschizi fereastra dimineața, este imposibil de respirat. Un miros oribil, fum, chiar și apa potabilă pe care o avem în fântâni este imposibil de băut, analizele arată foarte rău.”

„ Ne este frică, avem copil mic și unul de școală. Desigur că nu am vrea să într-un așa mediu, vrem schimbări, pentru că suntem tineri și nu vrem să plecăm, vrem să locuit aici, unde ne-am născut.”

„ Se întreabă de unde încep durerile de cap, de unde începe tensiunea. Sănătatea noastră este în mâinile noastre.”

„ Vă rugăm frumos, dacă se poate, să închideți gunoiștea. Apa în toate fântânile nu se poate de băut”, au spus localnicii.

Alina Nanu este educatoare la grădiniță. Aceasta spune că părinții copiilor bat alarma, pentru că micuții se îmbolnăvesc tot mai des.

„Au copiii probleme de sănătate din cauza aerului pe care îl respirăm, fumul, chiar și acest miros oribil. Chiar rufele pe care le întind pe frânghie au un miros neplăcut atunci când le strâng. Este imposibil d respirat și de trăit”, a declarat Alina Nanu.

Primarul comunei susține că sunt încălcate mai multe reguli. În primul rând, nu sunt respectate normele de depozitare a deșeurilor, factor ce cauzează autoincendierea poligonului. În al doilea rând, din cenușa care rămâne în urma focului, angajații adună mai ușor metalul pe care ulterior îl vând.

„Ei depozitează aici prin ardere, nu prin plombare cum trebuie să fie conform legii. Până la ziua de astăzi, poligonul nu are aviz ecologic la depozitarea deșeurilor. Până la cinci metri este deja de asupra aceste gropi. Vânturile sudice care vin frecvent, ele pur și simplu aprind aceste deșeuri. Aici sunt emise niște gaze care ne distrug pe noi. Noi pur și simplu ne deprindem cu aceste gaze”, a spus primarul comunei Bilicenii Noi.

De cealaltă parte, administratorul poligonului spune că se întreprind toate măsurile pentru a lichida incendiul.

„La noi au fost vineri reprezentanții de la ecologie, ei au văzut situația. A luat foc malul pentru că a bătut vântul din această direcție. Toate firmele au trecut la SRL „Țambula Eco Prim”, iar ei nu vor mai avea niciun venit, doar din acest motiv ei fac gălăgie ca să fie lichidat poligonul”, a punctat Tatiana Cricliuc.

Pe teritoriul poligonului care se întinde pe o suprafață de 24,5 hectare sunt evacuate și deșeurile din municipiul Bălți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x