Vicepreședintele PAS, Radu Marian: „Legea PSRM-Șor privind reducerea vârstei de pensionare este o crimă”

Vicepreședintele PAS, Radu Marian, califică decizia coaliției PSRM-Șor din legislatura trecută o crimă la adresa vârstnicilor.  Este vorba despre reducere a vârstei de pensionare.  Marian spune că guvernarea nu va permite intrarea în vigoare a acestei legi din ianuarie 2022, întrucât Republica Moldova se confruntă cu o criză a forței de muncă.

„În acest an majorările au loc din surse interne, în baza majorărilor veniturilor la bugetul național.  Pe viitor, ne propunem să asigurăm o creștere economică, de asemenea, vor fi oprite schemele de furt din banul public. În plus, a te împrumuta este un lucru pe care-l fac toate țările din lume. Întrebarea este cu ce cost te împrumuți? Socialiștii au izolat țara pe plan extern și s-au împrumutat extrem de scump de pe intern, noi am reușit să restabilim relațiile cu partenerii externi și dacă va fi nevoie, pentru proiecte de infrastructură, ne vom împrumuta la costuri extrem de mici, pentru că avem parte de deschidere și credibilitate pe exterior. Opțiunea noastră este să majorăm pensiile și să creăm condiții de creștere economică”, a spus Radu Marian în cadrul unei emisiuni televizate.

În anul 2022 implementarea acestei decizii ar putea costa bugetul de stat peste 2 miliarde de lei. Potrivit deputatului, intrarea bruscă în sistem a unui număr mare de pensionari va duce la reducerea drastică a pensiilor.

„Vom menține vârsta de pensionare, care acum în vigoare. Legea votată în 2020 nu este constituțională, pentru că a fost votată fără avizul Guvernului. Este o lege pur populistă și ar duce la micșorarea dramatică a pensiilor. Iar noi nu asta ne dorim, noi vrem să majorăm pensiile. Paralel avem o criză de forță de muncă și nu poți să iei de acolo de unde nu există. Până să ajungem la o eventuală reducere a vârstei de pensionare, noi trebuie să majorăm numărul de persoane angajate pentru a contribui la acest fond social. Decizia pe care a luat-o majoritatea PSRM-Șor în 2020 este o crimă la adresa pensionarilor”, a conchis  Radu Marian.

Potrivit unei legi adoptate de majoritatea PSRM-Șor din fosta legislatură, de la 1 ianuarie 2022 ar urma să se revină la vârsta de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x