/VIDEO/ Peste 40% din profesori și angajați auxiliari din Bălți nu sunt vaccinați împotriva coronavirusului

Tot mai mulți profesori din municipiul Bălți s-au văzut nevoiți să se imunizeze împotriva COVID-19 pentru a nu scoate din buzunare cel puțin câte 200 de lei o dată la două săptămâni. Asta după ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a introdus testarea obligatorie, a cadrelor didactice și a personalului auxiliar nevaccinat. Chiar și așa rata celor nevaccinați este mare, peste 40 la sută nu sunt încă imunizați.

Tatiana Ignatova este profesoară de limba și literatura rusă în Liceul Maxim Gorkii din Bălți. Ea a zis că din motive de sănătate nu a putut să se vaccineze și e nevoită să-și facă regulat testul la COVID-19:

„Încă nu m-am vaccinat, chiar dacă toată familia mea a fost imunizată. Nu sunt contra vaccinării, consider că este absolut necesar, dar din motive de sănătate nu-mi pot administra vaccinul. Să-ți verifici sănătatea odată la două săptămâni este o idee foarte bună. Nu sunt de acord că se face din contul profesorilor. Testele sunt scumpe, iar învățătorii nu-și pot permite un asemenea lux.”

Elena Andreeva s-a imunizat și chiar sugerează și altor profesori să-i urmeze exemplul:

„Eu m-am vaccinat, mi-am administrat ambele doze și mă mândresc cu asta. În primul rând, a fost o decizie personală și asumată. Pentru mine contează foarte mult sănătatea mea și a celor apropiați.”

La început de pandemie, mai mulți profesori din instituție au fost testați pozitiv la COVID-19, lucrurile s-au schimbat însă odată cu demararea procesului de imunizare, a declarant directorul adjunct, Ludmila Ignatova:

„La ziua de astăzi, în cadrul liceului nostru, putem declara cu mândrie, din numărul total de 42 de profesori, 97% sunt vaccinați. În liceu nu avem cazuri de infectare printre profesori. Sperăm ca cei doi învățători care fac teste sistematic de două ori pe lună, odată la două săptămâni, se vor vaccina în cel mai scurt timp.”

Alexandru Roșca, șeful departamentului Politici și Management Educațional, secția Educație, Tineret și Sport Bălți: „La ziua de astăzi sunt 61,01%. Dintre ei, cadre didactice sunt 68,42%, alt personal – 50%. În urma testării a tuturor persoanelor, au fost depistate două persoane care nu au fost admise la lucru.”

Pentru cea de a doua testare, toți angajații nevaccinați din cadrul instituțiilor de învățământ vor fi nevoiți să scoată din buzunar câte 200 de lei. 

Nicolai Grigorișin, viceprimarul orașului Bălți: „Profesorii au început activa de la 1 septembrie, noi am convenit cu un laborator privat și instituția a oferit 800 de teste pentru profesorii noștri. Ei au fost testați și au început serviciul. Ei au oferit 800 de teste gratuite și profesorii au fot testați gratuit.

În școlile din municipiul Bălți activează 2734 de cadre, dintre acestea peste 60 la sută au fost vaccinate cu cel puțin o doză. 85 de persoane au contraindicații, iar 61 de oameni au anticorpi la noul tip de virus.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *