Stoianoglo a sesizat din nou Curtea Constituțională privitor la modificările la Legea Procuraturii

Alexandr Stoianoglo a depus marți o nouă sesizare la Curtea Constituțională. Acesta solicită controlul constituționalității decretului președintelui Republicii Moldova din 06.09.2021, privind încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a lui Dumitru Pulbere.

Potrivit Procuraturii, prin sesizarea depusă, șeful instituției solicită Înaltei Curți să exercite controlul constituționalității sintagmei „precum și vârsta de cel mult 65 de ani” din Legea cu privire la Procuratură. Modificarea a fost introdusă în text după un ce deputații au votat un proiect în acest sens pe 24 august.

În plus, se solicită Curții Constituționale să se pronunțe și sub aspectul constituționalității procedurii de legiferare a Legii nr.102 din 24 august 2021, prin care a fost modificată și completată Legea cu privire la Procuratură, în partea antereferită.

Procuratura Generală consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare, ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma ponderii conferite de Legea Supremă a țării, se arată într-un mesaj emis de instituție.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *