Republica Moldova, pe locul 64 în clasamentul Indicelui global al inovației

Republica Moldova s-a plasat pe locul 64 din 132 de țări și economii în clasamentul Indicelui global al inovației 2021 (The Global Innovation Index, GII), acumulând în total 32.3 de puncte din 100 posibile, transmite bizlaw.md.

Potrivit clasamentului, în anul 2021, la sub-indicele intrări de inovații țara noastră s-a clasat pe locul 80, iar la sub-indicele ieșiri de inovații a ocupat locul 54. La capitolul infrastructură suntem poziționați pe locul 82, capitalul uman și cercetare – locul 77, sofisticarea pieței – locul 74, sofisticarea afacerilor – locul 87, iar instituții – locul 81. Un clasament mai bun am înregistrat la ieșiri creative – locul 53 și la indicatorul cunoștințe și rezultate tehnologice – locul 54. De menționat că, Republica Moldova s-a poziționat pe locul 6 la nivel global în rândul țărilor cu venituri medii inferioare.

Ucraina este pe locul 49, în timp ce România ocupă locul 48.

Potrivit AGEPI, Indicele Global al Inovației este unul dintre cele mai importante studii de referință pentru măsurarea performanței țărilor în baza inovării. Studiul include 132 de țări din întreaga lume și examinează 81 de indicatori printre care: capitalul uman și de cercetare, infrastructura, creditele, investițiile, interconexiunile, inovarea, rezultatele activității creative etc. Ediția curentă se concentrează și asupra impactului pandemiei de COVID-19 asupra inovației.

„Inovația este esențială pentru depășirea provocărilor comune cu care ne confruntăm și pentru construirea unui viitor mai bun. Indicele Global al Inovației este un instrument unic pentru a ghida factorii de decizie politică și întreprinderile în elaborarea planurilor de viitor, pentru a ne asigura că ieșim mai puternici din pandemie”, susține Directorul general al OMPI, Daren Tang.

Clasamentul Indicelui global este publicat anual din 2007.  Scopul realizării acestui raport este de a familiariza publicul cu evoluțiile sectorului inovațional și de a aborda acest domeniu dincolo de mecanismele tradiționale de inovare, reflectând prin prisma indicatorilor ce țin de cercetare și dezvoltare situația la nivel global, regional și național.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Sursa: bizlaw.md.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *