Aproape șapte mii de locuințe au fost procurate prin programul „Prima Casă”

Aproape șapte mii de locuințe au fost procurate prin Programul de Stat „Prima Casa”, de la lansarea acestuia. Alte patru cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 3,68 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,80 miliarde de lei.

Suma compensațiilor acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul Programului, constituie 65 milioane lei.

Din numărul total al beneficiarilor, 5113 persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat, dintre care, 1190 persoane în cadrul Programului Prima Casă 2, 2887 – în cadrul programului Prima Casă 3, 1024 – în cadrul programului Prima Casă 4 și 12 – în cadrul programului Prima Casă 5.

Din cei 6875 de beneficiari, 4719 sunt familii, iar 2156 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,5 ani.

Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,74 m.p., iar valoarea medie a locuințelor procurate constituie 627,451 mii lei. Din numărul total de locuințe procurate, 6424 sunt amplasate în zonele urbane, iar 451- în zonele rurale. 6247 locuințe procurate sunt apartamente, iar 628 – case de locuit individuale.

Menționăm că, beneficiar al Programului guvernamental „Prima Casă” poate fi cetățeanul Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, care este angajat oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispune de venituri din surse oficiale. Cota participației proprii inițiale constituie 5% din prețul de procurare a locuinței.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *