Universitățile trec în regim online, iar certificatul COVID-19 devine obligatoriu

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă care sunt noile restricții aprobate în contextul creșterii numărului de infectări cu COVID-19.

Certificatul COVID-19 a devenit obligatoriu pentru majoritatea activităților, iar universitățile trec în regim online. În același timp, școlile rămân deschise  pentru elevi. Măsurile noi anti-COVID au fost aprobate, astăzi, de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Certificatul Covid-19 reprezintă un certificat de vaccinare, test sau certificat despre suportarea bolii în ultimele șase luni sau certificatul privind prezența anticorpilor în ultimele 90 de zile.

Ministerul Muncii urmează să vină cu un pachet de facilități, precum zile libere, pentru încurajarea vaccinării tuturor angajaților din prima linie și ale căror activitate profesională implică o internacțiune directă cu cetățenii.

Totodată, urmează să se vină cu măsuri compensatorii pentru agenții economici activitatea cărora ar putea fi afectată de măsurile de protecție sau subvenționarea și șomajul tehnic.

În acest context, autoritățile din localitățile sau regiunile aflate sub cod galben vor avea flexibilitatea de a decide în mod individual dacă să instituie necesitatea prezentării certificatelor de vaccinare sau testelor la COVID la evenimente cu participarea unui număr mare de oameni ori să organizeze evenimente cu participarea unui număr limitat de persoane.

Potrivit ultimelor date privind numărul cazurilor noi de Covid, 311 localități sunt sub cod portocaliu, iar 178 – sub cod roșu, inclusiv Chișinău și Bălți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *