Constituția va fi modificată. Proiectul de lege votat de 86 de deputați

Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Judecătorii instanțelor judecătorești vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Proiectul de lege a fost votat cu 86 de voturi în lectură finală.

Potrivit noilor modificări, termenului inițial de 5 ani de numire a judecătorilor a fost exclus și este stabilit că Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

De asemenea, noile prevederi urmăresc uniformizarea procedurilor de numire a judecătorilor în toate instanțele judecătorești din țară, indiferent de nivelul acestora, inclusiv ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Astfel, judecătorii CSJ vor fi numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii, adică de către Președintele Republicii Moldova la propunerea CSM și nu de către Parlament.

Modificările mai prevăd excluderea Procurorului General și a Ministrului Justiției din componența CSM. Acesta va fi constituit din 12 membri: șase membri din rândul judecătorilor și șase – din rândul nonjudecătorilor, aleși de către Parlament. Durata mandatului membrilor CSM va constitui șase ani.

În conformitate cu Regulamentul Parlamentului, proiectele de legi constituționale se dezbat în cel puțin două lecturi și se adoptă, în lectura finală, de către Parlament cu votul a două treimi din deputații aleși.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *