/VIDEO/ Aleșii locali din Rîșcani nu sunt pregătiți să asigure transparența decizională și nici să colaboreze cu presă

În timp ce pentru mai multe instituții ale statului, transparența decizională stă în capul mesei, la Rîșcani, aleșii locali se opun cu vehemență. Majoritatea consilierilor raionali au votat împotriva unui acord de colaborare cu Asociația Nord Press Club, care prevedea acțiuni menite să sporească transparența decizională la nivel local. Întrebați de ce s-au împotrivit, aceștia au spus că nu sunt pregătiți.

Majoritatea celor care nu au susținut acordul de parteneriat, sunt reprezentanții Partidului Socialist din Moldova.

 „– Am văzut că ați ridicat mâna atunci când s-a votat contra!

-Nu e pregătită societatea noastră încă pentru a… și a conlucra cu presa inclusiv.

-Sau poate că nu se vrea ca unele lucruri să se afle, de aici din interior?

-…”, a comentat președintele ședinței, Valentin Hapco.

Președintele raionului, reprezentant al aceluiași partid, a declarat, însă, că nu este contra unui astfel de parteneriat.

Personal am semnat proiectul ordinii de zi cu privire la chestiunile care au fost abordate astăzi în cadrul ședinței. Suntem deschiși, transparenți, cu atât mai mult că am avut și o discuție cu cei care au inițiat acest proiect și am fost pentru și susțin”, a declarat Vasile Secrieru, președintele raionului Rîșcani.

Consilierii care au votat pentru această colaborare au spun că doar așa oamenii vor afla ce se întâmplă de fapt în raion.

„Eu, spre exemplu, am votat pentru conlucrare și pentru aceea ca să vedem lucrurile cum sunt în realitate. Sunt pentru ca presa să vină, să filmeze, să vadă ce se face în raionul Rîșcani, sunt pentru aceea”, a spus consilierul.

Astfel de acorduri de parteneriat au fost semnate de AO nord Press Club cu mai multe consilii raionale din nordul țării. Documentul prevede organizarea unor instruiri pentru funcționarii publici în vederea sporirii gradului de transparență decizională, acordarea suportului în administrarea paginilor web a consiliilor raionale, oferirea de către AO Nord Press Club a unui spațiu pentru organizarea conferințelor de presă și a întâlnirilor cu mass – media și autoritățile locale de nivelul I și II, dar și transmiterea în regim live a ședințelor consiliilor raionale.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x