/VIDEO/ Înghețurile târzii de primăvară se resimt abia acum. Recolta de nuci, practic compromisă, în acest an

În acest an vom avea o recoltă mai mică de nuci. După seceta de anul trecut, producția  este compromisă și în acest an. Recolta modestă este determinată de ploile abundente și înghețurile târzii de primăvară. Agricultorii spun că roada de nuci a fost afectată în proporție de 40 la sută.

Acum șapte ani Gheorghe Fusa din orașul Fălești, a plantat puieții de nuc pe o suprafață de 12 hectare. Anul acesta producătorul urma să strângă prima roadă, dar nu a fost să fie.

„Slăbuț, foarte slăbuț. Noi anul acesta trebuia să strângem roada, nici impozit nu am achitat până acum, deja din acest an va trebuie să achităm. Anul trecut, tot nu a fost roadă din cauza secetei, dar noi nu am avut roadă, abia se începe.”

În aceeași situație se află și Tudor Perju, din raionul Drochia. Agricultorul a apelat la metodele moderne de strângere a roadei, pentru a evita la maxim pierderile.

„Din primăvară s-a arătat foarte frumos, toți așteptam o roadă bună, dar ploile, timpul. Dintr-o sută de procente, sunt aproximativ 60%. Avem scuturător mecanizat. Economisim timp și nici pomul nu vătămăm. Când dai cu bățul, se fărâmă și la anul deja, nu e ceea ce trebuie.”

Nu doar fermierii vor rămâne fără profit în acest an, dar și bătrânii de prin sate spun că din cauza roadei mici au rămas fără o sursă importantă de venit:

„Mai făceam câte un bănuț, că ce să faci cu pensia asta. Ei îmbogățesc, dar noi ce facem? Sărăcie, murim, ei vor ca noi să murim. A fost și rugină și au căzut, vezi cum sunt frunzele. Din ce motiv, Dumnezeu ne arată, ne dă deodată și pe urmă ne ia. Se spune că ne-am înrăit cu toții, nu vrem să ne iubim unul cu altul.”

„Chiar acum am fost și m-am uitat, se curăța, dar sunt rare. Multe sunt stricate și pe deal tot așa sunt. – În alți ani strângeați? – Strângeam chiar bine. Nucile mele sunt mășcate, da sunt multe stricate, stricate…”

Pe mătușa Liza din raionul Rîșcani, am găsit-o printre pomii de lângă poarta casei, strângând câteva nuci, care au făcut față grindinei din această vară.

„De aici vreo două și dincolo vreo două, celălalt defel nu are. Poate la alții sunt, dar la mine nu sunt. Anul trecut tot nu am avut, acum doi ani am avut și am vândut, dar acum nu, iaca… Poate or mai fi pe alt copac, că mai sunt dar nu au căzut încă.”

Și nucii de pe marginea carosabilului au fost afectați. Omenii care adună roada de aici de mai mult timp, spun că și calitatea miezului a avut de suferit:

„Este greu, e rău. Nucile, unde și unde mai este câte o nucă. A bătut piatra, sau ploaia, sau au înghețat încă de la floare. Nu sunt, dintr-un copac scoți doar două-trei găleți. E cam rea, mai cafenie, mai cu viermi, mai… nu a fost roada bună, ca să strângi o nucă și să fie bună.”

„Acum doi ani, în septembrie, pe 1 septembrie începeam să culegem nucile, ele cădeau decojite. În acest an, deja e 21, dar ele sunt încă verzi, trebuie tăiate și curățate.”

În Republica Moldova sunt aproximativ 25 de mii de hectare de livezi de nuc.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *