/VIDEO/ Ziua Mondială a Inimii. Cum putem preveni bolile cardiovasculare

Pe parcursul anului 2020,  în țara noastră din cauza afecțiunilor aparatului cardiovascular au decedat 22 872 de persoane, cu aproape 1400 mai mult decât în 2019. În Republica Moldova, aceasta este principala cauză de deces și reprezintă circa 58% din totalul deceselor înregistrate la nivel național.

În fiecare an, din cauza bolilor cardiovasculare, mor mai mult de 17 milioane de oameni. Ictusul cerebral și ischemia cardiacă sunt principalele cauze de deces ale oamenilor. Acestea ocupă în jur de 31% din totalul deceselor”, spune Liudmila Pastuh, medic cardiolog.

Potrivit medicilor, bolile cardiovasculare pot fi prevenite în 80 la sută dintre cazuri. Pentru aceasta oamenii ar trebui doar să adopte un mod sănătos de viață.

80 la sută dintre cazurile de deces, porvocate de ictus și infarct ar putea fi prevenite. Dacă să excludem viciile precum fumatul, consumul băuturilor alcoolice, dacă vom avea un regim de somn normal și exercițiile fizice vor fi executate cu regularitate”, a adăugat Liudmila Pastuh, medic cardiolog.

Oamenii spun că grija față de inimă îi motivează să renunțe la toate viciile.

„Este foarte important să avem. Dacă nu lucrează inima, murim. Ea este motorul.”

„Să nu fumeze, să nu consume alcool, să facă sport. Cât mai multe primblări în aer liber, asta e cel mai important, și încă trebuie la timp să se adreseze la medic.”

Odată ce au avut de a face cu bolile de inimă, oamenii spun că primul și cel mai important lucru este să se adreseze la timp medicilor.

„Foarte important, nici preț nu e pentru așa ceva. Pur și simplu noi suntem așa un popor, nu suntem educați să avem grijă de sănătatea noastră.”

„Inima trebuie păstrată pentru că este cel mai important organ al nostru.00,15 MUSCA 00,17 Anume din acest motiv nu trebuie să ne ocupăm de automedicație. Eu de exemplu mereu mă adresez la medicii noștri, care mereu mă ajută, luând în considerare toate problemele mele.”

Ziua Mondială a Inimii este marcată în fiecare an, la 29 septembrie. Evenimentul are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la bolile cardiovasculare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *