Bălțiul ar putea avea statut special. Boris Marcoci și Liliana Grosu au înregistrat un proiect de lege

Deputații PAS Boris Marcoci și Liliana Grosu au înregistrat astăzi, 30 septembrie, un proiect de lege privind statutul municipiului Bălți, proiect care va contribui substanțial la consolidarea capacității administrației publice locale a municipiului Bălți. 

 

Din 2012 până în ziua de astăzi, multe guverne au început acest proiect, însă nu a fost dus până la capăt. Astăzi am înregistrat un proiect prin care capitala de nord a Moldovei să aibă un statut aproximativ cu cel al Chișinăului. Proiectul va asigura ca 100% din impozitele de la persoanele fizice și 50% din impozitele de la persoanele juridice să rămână în Bălți”, a declarat Boris Marcoci.

Totodată, deputatul propune ca legea cu privire la taxele de drumuri să fie schimbată, astfel impozitele, achitate de loocuitorii municipiului, ar rămâne în proporție de 100% în oraș.

Prin acest proiect se propune introducerea delimitării între competențele primarului, în special cele proprii și cele delegate. Astfel, cele delegate să fie finanțate din bugetul de stat, iar cele proprii din bugetul local. Totodată, competențele proprii să fie împărțite în obligatorii și voluntare. Această delimitare va permite asigurarea financiară completă și realizarea tuturor competențelor administrației publice locale. Venim cu propunerea de a institui un mecanism separat de colectare a taxelor locale, pentru că, în prezent, acestea sunt percepute de  instituțiile fiscale, care nu au demonstrat un randament necesar la perceperea lor”, a  adăugat Liliana Grosu.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *