Sistemul medical din Afganistan este aproape de colaps: 2.000 de centre medicale s-au închis după venirea la putere a regimului taliban

Sistemul sanitar din Afganistan este aproape de colaps după venirea talivanilor la putere. Până acum, s-au închis 2.000 de spații de îngrijire medicală din Afganistan din cauza lipsei de lichidități și a crizei economice cu care se confruntă țara. „Oamenii vor mai accepta să lucreze fără salariu timp de doar câteva săptămâni”, a avertizat Alexander Matheou, director pentru Asia-Pacific al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor Crucii Roşii şi Semilunii Roşii, în cadrul unei conferinţe de presă de la Kabul. „Dar când nu vor mai exista medicamente, electricitate, şi nimic de oferit pacienţilor, vor închide”, a adăugat el.

Afectată de decenii de război, economia afgană este parţial oprită după ce talibanii au preluat puterea la jumătatea lunii august, din cauza îngheţării ajutorului internaţional şi a bunurilor afgane deţinute în străinătate care o ţin sub perfuzie. Fără finanţare internaţională, numeroase ONG-uri, pe care se baza în mare parte sistemul sanitar până acum, sunt în căutare de bani sau au fost nevoite să-şi înceteze operaţiunile, scrie digi24.ro.

„Asta este ceea ce paralizează sistemul de sănătate”, a explicat Matheou pentru AFP, la finalul unei vizite de patru zile în Afganistan. „Provocarea este de a găsi mijloace de finanţare alternative”, a adăugat el.

„Peste 2.000 de spații de îngrijire medicală s-au închis” şi circa 23.000 de lucrători în sănătate, între care 7.000 de femei, nu mai primesc salariu sau au fost nevoiţi să-şi înceteze activitatea, a precizat el.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat, săptămâna trecută, că mai puţin de o cincime din centrele de îngrijire din Afganistan funcţionează încă la capacitate totală, două treimi ducând lipsă de medicamente de bază.

Alexander Matheou şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecinţele unei prăbuşiri a sistemului, în special asupra luptei împotriva coronavirusului. Într-o ţară în care numai 1% din populaţie a fost vaccinată, peste un milion de doze de vaccin aşteaptă încă să fie distribuite şi „vor fi expirate până la sfârşitul anului”, a avertizat el.

Semiluna Roşie afgană lucrează de decenii în ţară, inclusiv în zone care erau controlate în ultimii ani de talibani, înainte ca ei să revină la putere. Organizaţia gestionează 140 de centre de asistenţă sanitară, care au primit deja aproape un milion de pacienţi în acest an şi au continuat să funcţioneze când numeroase altele se închideau.

Comunitatea internaţională s-a angajat, potrivit ONU, să doneze 1,2 miliarde de dolari pentru organizaţiile umanitare din ţară, fără a preciza totuşi suma care va fi alocată ajutorului de urgenţă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *