Ne așteaptă noi scumpiri. Transportatorii solicită ajustarea tarifelor

După scumpirea carburanților, transportatorii din țară cer ajustarea tarifelor. Ei spun că nu-și mai pot acoperi costurile. Aceștia au transmis o scrisoare ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, în care au cerut să efectueze calculele și să aprobe tarife noi pentru serviciile de autogară și pentru cele de transport regulat de pasageri în țară și peste hotare.

„Că consecință a situației pandemice care durează deja mai bine de un an și jumătate, s-a diminuat esențial fluxul de călători, din ramură s-au concediat mai bine de 1500 șoferi, investiții pentru reînnoirea parcului de autobuze nu se mai efectuează, aproape 20 % din totalul curselor regulate nu se execută. La toate acestea se mai adaugă scumpirea zilnică a prețului la motorină. Operatorii de transport rutier de persoane nu-și mai pot acoperi costurile. Această tendință a devenit evidentă încă de la primul val de scumpiri a prețului la motorină, care a avut loc la începutul acestui an”, se arată într-un comunicat al Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA).

Reprezentanții asociației spun că, ultima dată tariful la serviciile de transport regulat de persoane a fost aprobat prin ordinul Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) din 27 decembrie 2019.

„În speranța că tariful va fi calculat și aprobat anual și că multe alte probleme din ramură vor fi soluționate prin semnarea și executarea proiectului de memorandum, transportatorii au acceptat tariful aprobat prin din 27 decembrie 2019. Ca garanție pentru noi, la punctul cinci al ordinului se menționează că organul central de specialitate din domeniul transporturilor va stabili, la începutul fiecărui an calendaristic, tarifele pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate raionale și internaționale, conform normelor imperative de drept material. Însă această obligație asumată a ministerului nu este executată”, spun reprezentanții Asociației.

Transportatorii atrag atenția că în prezent activează la tariful de 0,6 lei/km, care este doar cu doi bani mai mare decât tariful stabilit prin raportul de expertiză în 2012, care a pus la baza calculelor motorina de 15,6 lei/litru, salariul șoferului fiind de 1200 de lei lunar. În prezent, un litru de motorină costă 17,55 bani.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *