Prețul la pâine ar putea să mai crească. Guvernul va veni cu compensații

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a explicat în cadrul unei emisiuni televizate de ce cresc prețurile la unele produse de panificație. Potrivit ministrului, deși recolta de grâu este cea mai bună din ultimii ani, prețul la pâine este determinat de prețul la motorină, care înregistrează un trend ascendent pe plan mondial.

În ultimele săptămâni, prețul la produsele de panificație a crescut în medie cu 50 de bani. Primul a anunțat scumpirea pâinii combinatul din Bălți, acesta fiind urmat de întreprinderea de panificație din Soroca.

„Avem un am foarte bun la recolta de cereale și oricât ar părea de paradoxal, prețul la pâine a crescut. Explicația este că prețurile au crescut la majoritatea input-urilor agricole. În plus, este vorba despre majorarea prețurilor la motorină, la fertilizanți. Nu este exclus ca prețurile la produsele de panificație să mai crească, în funcție de evoluția prețurilor la celelalte componente”, a spus Viorel Gherciu în cadrul unei emisiuni televizate.

Vladimir Bolea, președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, a menționat că Guvernul ar putea veni cu compensații pentru persoanele cu venituri modeste.

„Vom veni cu ajutoare țintite pentru persoanele vulnerabile cum sunt pensionarii, familiile cu mulți copii, în cazul în care vor crește prețurile la produsele alimentare, vom veni cu ajutor țintit pentru agricultori, dacă va continua majorarea prețului la motorină. Exportatorii de grâu acum câștigă, au prețuri foarte bune la export, în acest an ei își acoperă insuccesele pe care le-au avut în ultimii ani. Statul ar trebui să încaseze mai mulți bani din profitul pe care-l au ei, iar acești bani să fie redistribuiți pentru păturile social-vulnerabile”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

În acest an Republica Moldova a înregistrat o recoltă record de grâu, de 1,5 milioane de tone.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *