Spînu despre majorarea tarifului la gazele naturale: „N-am mai avut așa situație când prețul la gaz a crescut de 4 sau chiar 5 ori”

Prețul la căldură în acest an ar putea fi mai mare, iar guvernul va subvenționa majorarea tarifelor la gazele naturale, în special, pentru categoriile vulnerabile ale populației. Despre asta a anunțat vicepremierul, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, scumpirea este determinată de creșterea prețului la gaz la nivel internațional.

Potrivit oficialului, deși prețul la gaz va fi unul mai mare față de anul trecut, oricum va fi unul avantajos pentru Republica Moldova, în contextul exploziei prețului la gaz la nivel mondial.

„Formula oricum este cea mai avantajoasă pentru Moldova în contextul internațional în care ne aflăm. Prețul la gaz la bursele internaționale depășește acum valoarea de 1000 de dolari. Noi am solicitat prelungirea contractului cu cel puțin un an de zile pe formula veche de calculare a prețului. Formula veche, din perspectiva noastră, este una avantajoasă, în contextul în care prețul la nivel internațional crește într-un ritm nemaiîntâlnit. N-am mai avut așa situație când prețul la gaz a crescut de 4 sau chiar 5 ori. Pentru că n-a existat o finalitate pe aceste discuții, s-a decis prelungirea cu o lună, pe formula din trimestrul trei. Avem o lună la dispoziție, timp în care vor continua discuțiile”, a spus Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni televizate.

Amintim că, datoria MoldovaGaz față de Gazprom a atins cifra de 450 de milioane de dolari. Potrivit contractului, prețul de achiziție a gazului pentru luna octombrie este de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *