/VIDEO/ Copiii din Bălți îndură frig în școlile și grădinițele din oraș

Micuții care frecventează grădinițele din Bălți sunt nevoiți să îndure frigul. Și asta pentru că în dormitoare temperatura este sub 18 grade. Totodată, din cauza frigului din sălile de clasă în mai multe școli din oraș s-a redus programul. Autoritățile locale deja au cerut furnizorului de căldură să înceapă livrarea agentului termic.

Părinții și buneii micuților spun că își îmbracă copii mai bine pentru ca aceștia să nu se îmbolnăvească. Ei sunt că așa cum în grădinițe este interzisă utilizarea încălzitoarelor electrice, autoritățile trebuie să dispună pornirea căldurii în instituțiile de învățământ.

„Afară s-a răcit și în grădiniță tot nu este cald. Mă strădui să îl îmbrac corespunzător așa că nu prea se plânge, dar apar niște simptome care ne dau de înțeles că în grădiniță chiar este rece.”

„Dacă dimineață e răcoare, îmbrac copilul mai călduros. Acum e răcoare și în apartamente, nu doar în grădinițe. Dacă va fi conectată mai devreme, nu văd nimic rău în asta. 00.57

„Demult trebuia cuplată căldura, dacă noi vrem ca să avem o generație sănătoasă, atunci numai când se simte deferența de temperatură mare, adică ziua și noaptea, anume ce ține de spitale și de grădinițe încălzire numaidecât trebuie conectată.”

„Eu sunt de acord, mai bine plătesc bani ca în casă și grădiniță să fie cald, dacă copilul se va îmbolnăvi nici un ban nu ne va salva, pentru medicamente vom plăti mai mult.”

„Ar trebui oleacă că iaca e frig, copii sunt mici, ar trebui oleacă de făcut focul”, au spus părinții.

Și în școli este frig. Părinții a căror copii învață la Liceul Teoretic Lucian Blaga au fost chemați să-și ia micuții mai devreme acasă pentru a evita îmbolnăvirile din cauza temperaturilor scăzute în sălile de clasă.

„Ca atare noi ieșim la 11.15, dar așa la 10.50. Da într-adevăr pentru căldură, nu ne dă căldură, copii sunt mici și avem nevoie să îi luăm acasă”, a declarat un părinte.

Subiectul a fost discutat la una din ședințele conducerii orașului cu reprezentanții serviciilor comunale.

„Înțeleg că avem grafic și regim de temperatură, dar astăzi, copii care frecventează grădinițele, în special grupele mici și creșele, copii de doi ani, nu se simt confortabil în instituțiile noastre”, a declarat Nicolai Grigorișin, vice-primar de Bălți.

Responsabilii din cadrul direcției educație, a Primăriei Bălți au spus că sunt în proces de pregătire a actelor, pe care urmează să le înainteze furnizorului de căldură, pentru ca în următoarele zile toate instituțiile de învățământ din oraș să aibă posibilitatea să primească căldură.

„A fost efectuată monitorizarea temperaturilor în încăperi, doar cum va scădea la 16 grade, noi i-am informat pe toți despre conectarea la agentul termic. Astăzi se lucrează și cu inspectorul pentru transmiterea pașapoartelor tuturor instituțiilor de învățământ și celor preșcolare, reprezentanților CET-Nord.”

În municipiul Bălți activează 25 de școli și 45 de grădinițe.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *