/VIDEO/ 451 de grade Fahrenheit la teatru. Naționalul Bălțean debutează la cea de-a 65-cea stagiune cu o premieră inedită

La cea de-a 65-cea stagiune, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți debutează cu o premieră inedită. Piesa este despre cărți și oameni. Regizorul român Radu Ghilaș a pus în scenă renumitul roman „Fahrenheit 451” al lui Ray Bradbury. Mottoul spectacolului este „acolo unde se ard cărțile, se vor arde și oamenii”.

Actorii naționalului bălțean au mărturisit că este o onoare pentru ei să joace în acest spectacol.

„Pentru mine este o mândrie această premieră, în stagiunea jubiliară. Este o premieră deosebită, foarte intrigantă și un material pe care merită să-l privești și să-l sesizezi. Vă invităm cu drag la această premieră”, a declarat actrița Eufrosinia Ureche-Capmari.

„Este un material foarte actual și foarte important pentru noi în ziua de astăzi pentru că se vorbește despre refuzul societății față de literatură, față de carte. Suntem pe ultima sută de metri. Sper că o să trezească cât mai multe gânduri asupra la ceea cu ce ne ocupăm noi astăzi”, a spus actorul Pavel Lupăcescu.

Costumele au fost realizate după schițele unui designer din Georgia, iar muzica a gândit-o compozitorul francez Odri Bârca. Regizorul are așteptări mari de la premieră și speră ca mesajul să ajungă la spectator.

„Lumea citește din ce în ce mai puțin și din ce în ce mai mult stă cu nasul în deviceuri, în telefoane, în compiutere, lumea nu mai are dialog, nu mai vorbește. Este un spectacol pe cât de amuzant, pe atât de dur. Este despre faptul cum copii noștri sunt din ce în ce mai mult pe zoom, iar cărțile sunt din ce în ce mai comprimate și pentru unii total neinteresante. Cultura se dezagregă”, a declarat regizorul, Radu Ghilaș.

Spectacolul a fost regizat cu susținerea Ambasadei Americii. Directorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți a declarat că această piesă vine cu elemente inovative pentru ochiul spectatorului, iar finalul este o adevărată surpriză.

„Motoul acestui roman de fapt este: „Acolo unde se ard cărțile, se vor arde și oamenii.” Pe parcursul întregului spectacol, se ard cărțile. Intriga e că, acești pompieri, care ar fi trebuit să stingă incendiile, dar la noi în spectacol ei ard cărțile, până la urmă descoperim că nu e totul pierdut”, a spus Onorina Tănase, directorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

Biletul la premieră costă 120 de lei. Cei care nu vor reuși să ajungă mâine la spectacol, o vor putea face pe data de 15 octombrie.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *