/VIDEO/Incendiu de proporții la o uzină de tratare a gazelor care aparține Gazprom

O imensă uzină de tratare a gazelor din Extremul Orient rus, care aparține Gazprom, a fost oprită vineri după o explozie urmată de un incendiu. Activitatea acesteia a fost întreruptă, serviciile de urgență lucrând în continuare, a indicat serviciul de presă al uzinei pentru agenția de presă rusă Interfax. 

Incendiul a fost stins complet. Locul incendiului este în curs de inspectare, a precizat aceeași sursă pentru RIA Novosti, indicând că la originea incidentului a fost o ‘depresurizare’.

Imagini difuzate pe internet și de televiziunea rusă arată o instalație de câteva zeci de metri înălțime, cuprinsă de flăcări.

Nu au fost victime și nici nu există vreo amenințare pentru uzină, a indicat serviciul de presă pentru AFP, fără a preciza dacă funcționarea gazoductului Power of Siberia a fost afectată.

Uzina Amur Gas Processing Plant (GPP), prezentată drept una din cele mai importante uzine de tratare a gazelor din lume, este o componentă a conductei Power of Siberia, pe care o va alimenta cu gaze.

Uzina se ocupă de transformarea acestor gaze în heliu, etan, propan, butan, între altele, destinate Chinei. În cursul inaugurării primei linii în această vară, Vladimir Putin a declarat că proiectul costase peste 1.000 de miliarde de ruble (12 miliarde de euro la cursul actual), precizând că ultima etapă pentru intrarea în serviciu va avea loc în 2024-2025.

Ea este situată în apropierea unei uzine a grupului petrochimic Sibur, aflată în construcție care va transforma gazele primite de la GPP în polimeri, granule utilizate pentru fabricarea unor articole din plastic, destinate de asemenea Chinei. Acest complex de uzine se află în apropierea râului Amur, care marchează frontiera cu China, într-o regiune a cărei activitate este orientată în întregime spre China, în cadrul strategiei ruse de pivot spre Est, accentuată după de tensionarea relațiilor Rusiei cu Occidentul în 2014. El reprezintă unul dintre cele mai mari investiții în Rusia din ultimii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *