86 de moldoveni implicați în scheme frauduloase cu carduri bancare

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) din Republica Moldova, în cooperare cu serviciul similar din România, a identificat o schemă de spălare de bani, desfășurată de un grup criminal organizat. Potrivit oamenilor legii, membrii grupării au racolat 86 de cetățeni ai Republicii Moldova, cărora li s-a cerut să-și facă conturi de card în 5 bănci comerciale din Republica Moldova, iar pentru o remunerare de 50 – 100 euro cardurile au fost transmise grupării.

În urma acțiunilor întreprinse de polițiști s-a stabilit că la obținerea cardurilor și rechizitelor bancare membrii grupării criminale recepționau transferuri bănești de la conturile bancare, deținute de peste 385 persoane fizice și juridice, preponderent de pe teritoriul Spaniei, dar și din alte state din Europe de Vest, precum Germania, Ungaria, Belgia, Olanda, Elveția, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Lituania, Franța, Italia etc.

În total, prin intermediul transferurilor SWIFT, la conturile de card deschise pe numele cetățenilor Republicii Moldovei, au fost încasate mijloace bănești în valoare totală de aproximativ 6.266.485 euro.

„În final, în vederea deghizării originii ilicite a mijloacelor financiare și introducerii acestora în circuitul financiar legal, infractorii lichefiau mijloacele financiare prin intermediul ATM – urilor gestionate de băncile comerciale din Slovacia și România”, se arată într-un comunicat al SPCSB.

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, în cooperare cu unitățile de inteligență financiară din România, Spania, Elveția, Olanda și Slovacia, a stabilit că mijloacele financiare transferate la conturile bancare ale persoanelor fizice din Republica Moldova au fost obținute ca urmare a comiterii infracțiunilor de escrocherie în mediul online, phishing și prin fraudarea datelor ale deținătorilor cardurilor bancare.

Totodată, în cadrul investigațiilor financiare desfășurate, au fost emise decizii de sistare a executării activităților și tranzacțiilor financiare în privința a 42 persoane fizice vizate în cadrul investigației desfășurate, deținătoare de mijloace bănești la conturile bancare. 

Ulterior, în cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru pe mijloacele financiare deținute pe conturile de card fraudate, în sumă totală de 144.954 euro și 28.679 lei.

Potrivit poliţiei, ofiţerii Inspectoratului Național de Investigații, procurorii Procuraturii Anticorupție, cu suportul și în colaborare cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, au identificat și neutralizat alți patru membri ai grupului infracțional organizat de talie internațională, specializat în săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari, înșelăciune, fraudă informatică, confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor false, care își desfășurau activitatea ilegală infracțională pe teritoriul mai multor state.

Cei patru bărbați au vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, doi dintre ei fiind din raionul Strășeni, iar alții doi – din regiunea transnistreană.

Anterior, în luna februarie curent, în cadrul aceleiași cauze penale pornite în iunie 2020, a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova unul din membrii grupului, care era un bărbat de 48 de ani, locuitor al municipiului Chișinău.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *