/VIDEO/ Biserica construită, un vis împlinit

Un lăcaș sfânt cu o arhitectură rară în țară, se înalță în Cartierul Bălțiul Nou al municipiului Bălți. Biserica care poartă numele Sfântului Prooroc Ilie este construită din piatră naturală după exemplul celor de pe Muntele Athos și Ierusalim. Construcția este un adevărat complex monastic în componența căruia intră o cantină socială, dar și camere de odihnă pentru cei care vor dori să rămână acolo peste noapte. Deși au trecut 16 ani de la prima piatră de temelie, se pare că mai este nevoie de timp și resurse financiare până când aici vor fi deschise larg ușile pentru enoriași.

Acum 16 ani, preotul Pavel Gorea, a inițiat zidirea unei biserici în sectorul privat al municipiului Bălți. Un vis devenit astăzi realitate. Așa cum procesul de construcție a lăcașului sfânt se derula cu întârziere, iar banii adunați de la enoriași erau insuficienți, un suport material esential a venit din partea oamenilor de afaceri.

Odată pornitcaruldinloc, preotulbisericii, împreună cuunsculptoraumers înlocurilesfinte, încăutareaschituluiexemplupentrulăcașulcareurmasă fiezidit în țaranoastră. Inițial, pentru enoriași și-a deschis ușile biserica din subsolul lăcașului. Aici oamenii participă la liturghii, iar din banii donați, continuă construcția schitului.

Astăzi lucrările de construcție a nivelului doi au depășit 80 de procente. Pentru a aduce un plus valoare lăcașului sfânt, aici a început construcția unei cantine sociale. Mai mult, pentru enoriași vor fi puse la dispoziție camere pentru odihnă. Iar în ograda bisericii se înalță și monumentul Sfântului Prooroc Ilie, asemănător cu cel de pe Muntele Carmel, din Israel, orașul Haifa, edificat la inițiativa ctitorului Victor Beța.

Editificarea lăcașului sfânt a fost posibil și grației oamenilor de afaceri din municipiul Bălți, printre care se regăsesc Fiodor Filorovschi și Iurie Bantuș.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x