/VIDEO/ Un apartament din Bălți costa la fel de mult ca și unul din România. Prețurile la imobile au crescut cu 20%

Prețurile la apartamente cresc ca pe drojdie. Potrivit agenților imobiliari de la începutul pandemiei, spațiile locative din țara noastră s-au scumpit în medie cu 20%. La Bălți, oamenii sunt nevoiți să scoată din buzunar în medie 18.000 de euro pentru un apartament cu o odaie, fără reparație, într-un bloc vechi cu cinci etaje, dublu față de acum cinci ani.

Un apartament în Bălți a ajuns să coste similar cu unul în Iași, România. Oamenii bat alarma și spun că în așa tempo, tinerele familii vor pleca din oraș în căutarea unui trai mai bun. 

„O familie tânără își poate permite să-și cumpere un apartament? – În Bălți, nu, Doar dacă să se ducă peste hotare să câștige bani. La noi unde? Noi suntem săraci.”

„Salariile sunt mici, fără ajutorul părinților nu cred că este posibil. Prețurile sunt prea mari pentru Moldova.”

„Eu am auzit că deja s-au scumpit apartamentele și lumea din țară nu are bani.”

„Trebuie să lucrăm undeva unde salariul este mai bun ca să ne întreținem.”

Locuitorii orașului spun că prețurile sunt exagerate, iar veniturile sunt prea mici.

„Tare scumpe, așa vremuri bune au venit în Moldova.”

„Foarte mari, prețurile sunt mari. Mulți vin de peste hotare, au bani, ei și cumpără. De aceea satele rămân fără oameni. Trebuie să lucrăm, asta înseamnă că trebuie să mergem undeva ca să acumulăm bani.”

„Prețul este un lucru delicat, până nu e panică, ele nu cresc cu adevărat.”

Expertul imobiliar, Alexei Borto, susține că la începutul pandemiei prognozele arătau o descreștere a prețurilor.  Totuși, prețurile au explodat iar, cauzele sunt multiple, de la oferta mică, până la creșterea prețurilor pentru materialelor de construcție:

„În timpul pandemiei s-a produs o explozie. Mulți au revenit acasă, au pierdut locurile de muncă din străinătate, dar au adus cu ei bani. Oamenii au încetat să mai aibă încredere în bănci. Prim urmare mulți au început să-și investească banii în imobile. Prețurile s-au schimbat, oamenii au început să cumpere, iar cererea a depășit oferta. La zi, toți suntem legați de combustibil. Totul s-a scumpit de câteva ori.”

Dacă acum doi ani un apartament cu o odaie și fără reparație putea fi cumpărat contra sumei de 11 mii de euro, acum acesta costă minim 16 mii de euro. Un apartament cu două camere, care putea fi achiziționat în medie cu 20 de mii de euro, acum costă 26 de mii de euro, iar unul cu trei camere, care valora 23 de mii de euro, acum poate fi cumpărat cu cel puțin 30 de mii de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x