/VIDEO/ Locuitorii de pe strada Sorocii din Bălți nu au bani să se conecteze la sistemul de canalizare

Opt milioane de lei din bugetul orașului Bălți au fost investiți în construcția unui sistem de canalizare în sectorul Slobozia, la care oamenii nu se pot conecta. Majoritatea locuitorilor care urmau să fie racordați, spun că nu pot să o facă deoarece nu dispun de suma necesară de bani pentru aceste lucrări.

Din aproximativ 200 de familii de pe strada Sorocii, doar o pătrime sunt gata să se conecteze la sistemul de canalizare, restul spun însă că vor folosi în continuare gropile din curtea casei.

„Am auzit că e foarte scump. Costă 13-20 de mii de lei. Nu voi face nici un proiect, nu am atâția bani.”

„Proiectul propriu-zis costă 500 de lei. Dar lucrările vor costa 20 200 lei. Vor fi vreo 18 metri, dar au spus că putem să ne abatem puțin de la proiect și va costa mai puțin.”

Oamenii recunosc că întreținerea gropilor de acumulare costă de câteva ori mai mult decât ar fi plătit pentru serviciile de canalizare centralizată.

„Aici noi avem o groapă. Acest plasture este bine betonat și poate acumula nouă cubi.”

„Odată la două săptămâni, trebuie să o curățim. Costă 400 de lei, este foarte scump. Avem nevoie de un sistem de canalizare.

Pentru rezolvarea problemei, autoritățile locale s-au întâlnit cu mai mulți antreprenori și locatari.

„Există case în care există o contra-pantă, acolo trebuie instalată o supapă de reținere. Cineva are canalizare unde rezidirile sunt în mișcare. Totul depinde de modul cum sunt așezate țevile.”

Irina Rotari, locuitoare a municipiului Bălți: „A fost anunțat un preț, apoi s-au propus alte prețuri. Ca să vedem cât costă vor fi conectate câteva case la rețea, după care vom vedea situația.”

Administrația orașului spune că nu este posibilă conectarea caselor la conducta principală a orașului din bugetul local.

Nicolai Grigorișin, vice-primarul orașului Bălți: „I-am propus firmei Gloring Inginering ca să conecteze gratuit locuințele la rețea, ei vor avea din acest lucru profit. Dar au zâmbit, există un tratat care probabil ne ține captivi. Zic că trebuie să reziliem tratatul și să întoarcem serviciul de canalizare orașului.”

Lucrările de construcție a celor nouă kilometri de sistem de canalizare din cartierul Sloboziei pe perimetrul străzilor Aerodromului, Sorocii și Caraciobanu au costat bugetul local 8 milioane de lei. Doar pe strada Sorocii la acest sistem urmau să fie racordate peste 200 de gospodării.     

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x