/VIDEO/ Gospodarii din Pelinia, raionul Drochia așteaptă oaspeți de hram. Răcituri, saltison și sarmale, nelipsite de pe masa de sărbătoare

Creştinii ortodocşi vor sărbători mâine Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor ca Procoavele. În majoritatea localităţilor unde în această zi se sărbătoreşte hramul, pregătirile sunt pe ultima sută de metri. Şi în satul Pelinia, raionul Drochia, gospodinele se întrec în prepararea celor mai gustoase bucate.

Nelipsite la Pelinia de hramul localităţii sunt tradiționalele bucate. Gospodinele muncesc de cu zori pentru ca masa de sărbătoare să fie bogată și frumoasă. Pe Alexandra Pripa, bibliotacara din sat, am găsit-o în toiul pregăririlor. Femeia ne-a mărturisit că fără răcituri pe masa, sărbătoarea nu va intra pe deplin în drepturile sale.

„Dacă apa este fierbinte, începe a fierbe și dai drumu la carne, răciturile se primesc limpezi. Luăm spuma, inițial le lăsăm la foc mai mare, după care dăm focul mai încet și ele se coc”, a spus Alexandra Pripa, locuitoarea satului Pelinia.

De pe masa de sărbătoare, amenajată în casa mare, nu va lipsi nici toba, mâncare tradițională preparată din cap de porc.

După ce fierbe bine bine, scot carnea de pe oase și o tai așa felioare. Înainte făceam din burduhanul porcului, dar acum dacă cumpărăm, special tăiem sticle de un litru și jumătate, după ce se coare bine bine, îl punem acolo și el se prinde”, a declarat Alexandra Pripa, locuitoarea satului Pelinia.

Iar pentru ca sărmalele să fie mai gustoase, ele trebuie împletite migălos și cu mult drag.

„Umplem și adrei dulci, le dă un gust specific. Eu nu torn apă, dar fac suc din roșii și torn peste sarmale, ele ies roz și frumoase și gustoase”, a spus Alexandra Pripa, locuitoarea satului Pelinia.

În timp ce unii localnici vor sărbători hramul asa cum spune tradiția lăsată din strămoși, alții au declarant că nu o vor face pentru că rudele le sunt plecate peste hotare.

„Feciorul nu este aici, este plecat peste hotare. Amintirile…. Când ne amintim ne vin lacrimile. A fost frumos, au fost tradiții frumoase la noi, dar în ultimul timp, nu mai văd nimic.”

„S-a schimbat cu totul, nici frate cu frate nu se duc unul la altul.”

„Facem găluște, cotlete, tot ce e pentru suflet mai bun. Copii nu-mi vin că sunt peste hotare, dar rudele din sat o să-mi vină. De dimineață venim la nași, spre seară nașii la noi și tot așa.”

„Am tăiat porcul și acasa facem cârnat, salamuri…

– Așteptați oaspeți?

– Așteptăm. Așteptăm finii, nașii, noi mergem la nași, la părinți.

– Mai simțiți acel spirit de sărbătoare ca pe vremuri?

– Nu-i char acela, dar este”, au spus oamenii.

Tot mâine este sărbătorit și hramul capitalei. În acest an, autoritățile au anulat toate evenimentele culturale.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x