/VIDEO/ În grădinița din orașul Biruința temperatura din grupă este doar cu 5°C mai mare decât cea de afară

Dorm îmbrăcați și fac cât mai multă mișcare pentru a se încălzi. Copii de la grădinița „Îngeraș” din orașul Biruința, raionul Sîngerei sunt nevoiți să stea în frig, în timp ce în primărie deja au pornit căldura. Temperatura de afară este cu doar cinci grade mai mică decât în sălile pentru copii. Deși temperatura ar trebuie să fie de cel puțin 18 grade Celsius, aceasta abia depășete cifra 15, și asta în condițiile în care termometrul este amplasat lângă reșourile electrice.

Părinții se plâng că odraslele lor răcesc și sunt nevoiți să îi țină acasă.

OLEA BRASNUEV, mamă: „Acest termometru stă lângă reșouri, pe care le-au adus părinții săptămâna trecută, deși încă nu era atât de frig. Noi am adus și pături mai groase, iar părinții care lucrează nu au posibilitatea de a ține copiii acasă. Din 14 copii din grupă, doar patru sunt prezenți și asta doar dintr-o grupă. Răceală, tuse, muci, astăzi am avut febră.”

Eu am îmbracato într-o maletă subțire și m-au sunat și mi-au spus să aduc haine de schimb. Ei sunt mici, se mai dezbracă singuri. În grup e atât de frig, încât ei dorm îmbrăcați. Iată bolim, stăm acasă.

Educatorii spun că nu au ce face, iar în grădiniță nu este chiar atât de rece, mai ales că încălzirea ar putea fi pornită curând.

LIDIA TÎRNOVSCHI, educator: „Pachetul e pregătit pe data de 11. Pe data de 11 s-a dat ordin că se dă încălzirea. La Sîngerei peste tot s-a dat, așteptăm comisia să ne conecteze la gaz și atât. Care e temperatura? 17-15 grade. Nu e așa de frig, ei toți răsuflă. Noi acum așteptăm comisia, ieri ne-au sunat, că azi mâine vin și ne conectează la gaz.”

„E rece, căldura nu s-a dat. Ne străduim mai mult la plimbare, îmbrăcați, părinții ne ajută. Facem exerciții, ne jucăm, și ne încălzim. De luni ne-au spus că ne dau căldura. – De lunea viitoare? – Da, de luni.”

Reprezentanții primăriei spun că pentru a porni căldura în grădiniță au nevoie de permisiunea autorităților raionale.

LUDMILA BOICO, secretară: „Noi am pregătit deja, toate actele, am prezentat la raion și deja așteptăm de la ei răspuns. Referitor la primărie, primăria nu se încălzește gaz și nu avem nevoie de acordul de la raion. Termenul este până pe data de 15, așa că speram că va fi curând. Ei verifică toate actele, prezentate, noi așteptă.

Grădinița „Îngeraș” din orașul Biruința este frecventată de circa 120 de copii.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x