Stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Republica Moldova împrumută energie electrică din Ucraina

Comisia Națională pentru Situații Excepționale a decretat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, după ședința Comisiei Situații Excepționale.

„Acum a fost anunțată stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Anunțăm asta pentru a fi pregătiți de orice scenariu. Starea de alertă e pentru că instituțiile responsabile să poată întreprinde măsurile necesare. Starea de alertă a fost decisă în baza hotărârii de Guvern. A fost adoptată decizia cu privire la eliberarea și folosirii păcurii din rezervele care sunt ca să reducem volumul de gaz de la Termoelectrica. Păcura a început să fie folosită chiar de azi”, a declarat Andrei Spânu în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Spînu, rezervele de păcură ne-ar ajunge pentru o lună. Totodată, Republica Moldova împrumută acum energie electrică din Ucraina pentru a acoperi neajunsurile de energie, după ce Termocentrala de la Cuciurgan a redus volumul livrat.

„La moment, Moldova împrumută energie din Ucraina. Nu se plăteşte. Este un mecanism de împrumut. În momentul în care va crește capacitatea energiei generale în Republica Moldova, această energie se va duce înapoi în Ucraina”, a mai spus Andrei Spînu.

În prezent, centrala din stânga Nistrului funcționează pe bază de gaze și cărbune, cu perspectiva de a trece complet pe cărbune.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x