/VIDEO/ Cancerul mamar omoară anual peste 500 de femei din țara noastră. Care sunt factorii de risc și primele simptome

Luna octombrie este dedicată prevenirii cancerului la sân. Pe glob, la fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer mamar, iar la fiecare 14 minute una moare din această cauză. În municipiul Bălți, anual, 50 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, dintre care 40% la sută, în stadii avansate, când tratamentul nu mai face față. În luna „roz” femeile sunt îndemnate să își acorde mai multă atenție sănătății, iar în caz de neregularități să se adreseze medicilor.

„Nu suntem chiar atât de disciplinați, mai ales acum cu pandemia, nu tare mergem, dar da, cred că trebuie, în special tinerii, trebuie să meargă mai des la medic să se verifice”.

„-Ați auzit de mamografie?

-Am auzit desigur.

-Ați făcut vreodată?

-Desigur că da, cu toate că este strașnic, trebuie oricum, mai ales în cazul în care aveți careva discoт forturi, pentru ca să scăpăm la timp”.

Unele femei spun că merg cu regularitate la controale, mai ales în ultima vreme când factorii de risc sunt tot mai mulți.

O problemă foarte mare. În fiecare an, trec ginecologul.  Mie îmi pare că fiecare femeie trebuie să știe despre aceste controale”.

„Da, mereu, odată pe an, eu merg la ginecolog, obligatoriu. Avem, ereditar, cineva care a suferit în familie și din această cauză încercăm să ne asigurăm și ne controlăm”.

Cancerul mamar poate apărea din mai multe cauze. Medicii spun că unele nu pot fi evitate, iar altele pot fi controlate.

LUDIMILA BALAN, medic onco-ginecolog: „În primul rând, fumatul, modul de viață nesănătos, consumul excesiv de alcool, alimentarea irațională, obezitatea, vârsta, dacă femeia nu a avut nașteri, nu a alăptat, poate fi în grupul de risc, femeile la care menstruația  a început mai devreme de 12 ani, un alt rol important îl are anamneza ereditară, administrarea contraceptivelor necontrolată, mai mult de zece ani, traumele glandelor mamare”.

Principalele metode de depistare precoce a cancerului mamar sunt autoexaminarea sânilor acasă, mamografia, ultrasonografia și controlul medical de rutină la ginecolog.

LUDIMILA BALAN, medic onco-ginecolog:„În primul rând, un nodul în glanda mamară, sau în regiunea axilară. Al doilea simptom este schimbarea aspectului pielii, mărimea, dimensiunea, forma. Femeia trebuie să atragă atenția la forma mamelonului, acesta poate fi retras, este un semn al cancerului mamar. Neapărat eliminările din mamelon, mai ales dacă sunt cu sânge, pot vorbi despre o tumoare malignă. Durerea în glanda mamară este un simptom”.

În Republica Moldova anual, cu cancer mamar sunt diagnosticate circa 1000 de femei, dintre care jumătate mor.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x