/VIDEO/ Sfeclă multă, dar zahăr mai puțin. Ce spun specialiștii despre recolta din acest an

Ploile generoase din această vară au sporit cantitatea de sfeclă de zahăr recoltată, asta în timp ce calitatea producției a avut de suferit. În acest sezon, fermierii vor avea de pierdut în mediu câte 100 de lei la o tonă de producție realizată, chiar dacă recolta este cu aproape 25 la sută mai  mare decât anul trecut.

Fermierii recoltează în acest an în medie 55 de tone de sfeclă la hectar, cu aproximativ 25 la sută mai mult decât anul trecut. Ei însă spun că venitul lor nu se va mări și asta pentru că concentrația de zahăr este mai mică din cauza ploilor”, GABRIELA MOCANU, jurnalist TV Nord.

Fermierul Alexandru Gordilă din Corlăteni crește anual sfeclă de zahăr pe o suprafață de aproximativ 250 de hectare. Iar producția o realizează la două uzine de prelucrare.

„Anul acesta este unul foarte prielnic din punct de vedere al condițiilor climaterice, pentru creșterea sfeclei de zahăr. Mă refer la condițiile de umiditate, care este un element principal, nu am avut căldură cât trebuie, asta este altă întrebare”, a declarat Alexandru Gordilă, agronom.

Chiar dacă în acest an roada de sfeclă de zahăr este mai mare cu aproximativ 15 tone la hectar, fermierii își fac griji pentru faptul că prețurile cu care urmează să-și vândă producția sunt mai mici.

„Având în vedere că  nu am avut temperaturile necesare ca sfecla să acumuleze cantitatea de zahăr, la moment, avem aproximativ 15% de zahăr. Baza pentru realizare este de 16%. 17 Dacă în anii precedenți conținutul de zahăr era 17%, 18%, 19%, iar noi vindeam cu 820-850 de lei o tonă, acum cu toate adausurile avem aproximativ 700 de lei”, a adăugat Alexandru Gordilă.

Cel mai mare producător de zahăr din Republica Moldova estimează recolta din acest an la o jumătate de milion de tone de sfeclă. Totuși, specialiștii spun că cheltuielile pentru obținerea zahărului vor crește, iar produsul dulce de pe rafturile din magazine și pieți se poate scumpi.

„Când am făcut primele evaluări, am convenit că cantitatea de zahăr este prea mică, de aproximativ 13-14%. Ca să primim o tonă de zahăr, noi trebuie să prelucrăm nu doar opt tone de sfeclă, dar nouă sau chiar 10 tone. Această apă trebuie evaporată, astfel crește prețul zahărului”, a declarat prin telefon, Valeriu Nicușor, directori tehnologii agro Sudzucker Moldova.

Un kilogram de zahăr în Republica Moldova costă în medie 15 lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x