/VIDEO/ Ultima zi de săpături în Cetatea Sorocii. Ce au găsit arheologii timp de două luni spulberă mai multe mituri

Monede din vremurile lui Bogdan al III-lea, pietre gravate, dar și un sistem de evacuare a apelor a fost găsit în urma săpăturilor arheologice din interiorul Cetății de la Soroca. Timp de două luni, un grup de experți a săpat pentru a scoate la iveală toate secretele fortăreței. Una dintre cele mai importante descoperire este groapa de lup, amplasată chiar la intrare. Tot aici au fost găsite 25 de monede poloneze, turcești, dar și rusești și patru table pentru jocul  Moara sau Țintarul.

„O groapă foarte bine amenajată, din piatră, pe toate patru laturi, adâncă de cinci metri. Am observat din perspectiva straturilor arheologice că ea a fost folosită, refolosită, amenajată și reamenajată. Această groapă a fost funcțională până în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Este o altă groapă interesantă, am observat că zidul din fața cetății, fundația din fața cetății a fost străpunsă. Ei au străpuns-o, au spart-o și au amenajat o intrare”, a povestit arheologul, Sergiu Musteață.

„S-ar părea ireal, dar potrivit arheologilor, în Cetatea Sorocii, care datează în istorie de la sfârșitul secolului al 15-lea, a fost amenajat un sistem de evacuare a apei, fapt care a permis păstrarea intactă a fundamentului și al pereților. Mai mult, acum aproape 600 de ani, zidarii au construit closeturi dotate cu apă la etajul doi, care era locativ”, GABRIELA MOCANU, jurnalist TV Nord

„Marea descoperire în acest context pe această suprafață, în spatele meu este unul dintre elementele de sisteme subterane ale cetății, pentru colectarea și scurgerea apelor pluviale. Poate că, chiar și un sistem de drenaj amenajat în stilul acelor vremuri, foarte inteligent. Noi am găsit numai un mic segment în partea dreaptă, la nivelul primei pietre de fundație, un canal foarte bine amenajat, este de fapt primul element de construcție.  Înainte de a porni construcția de piatră, a fost amenajat acest sistem. Mâlul de pe podeaua acestuia este proaspăt, este moale, deci se vede că a trecut apa recent pe acolo”, a dăugat arheologul.

Conform declarațiilor făcute de arheologi, Cetatea Sorocii este de fapt un Castel vamal, unde era controlat traficul de bunuri economice de pe o parte pe alta a Nistrului, iar în caz de necesitate de a riposta invadatorilor.

„Este totuși castel, deoarece suprafața, menirea și multe alte elemente arhitectonice demonstrează că este un castel tradițional arhitecturii occidentale. Aici vedem că este doar o construcție foarte mică, cu un diametru de 30 de metri, cu bastioane laterale, deci este clar că e un punct fortificat de hotar”, a spus arheologul, Sergiu Musteață.

Cetatea Sorocii își va redeschide porțile pentru vizitatori în luna aprilie 2023.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x