Siegfried Mureșan: „UE va oferi Republicii Moldova sprijin financiar în contextul crizei energetice”

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova suport financiar pentru a depăși criza energetică în care se află. Despre asta a anunțat europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit lui, până în anul 2027, 50% dintre fondurile alocate de Uniunea Europeană Republicii Moldova ar putea fi redirecționate spre marile proiecte de infrastructură, pentru a asigura independența energetică a țării. 

Prețurile sunt mari pentru întreaga Uniunea Europeană, sunt afectați consumatori și întreprinderi din toată Europa. În aceea ce privește Republica Moldova, sunt sigur că Uniunea Europeană va veni cu sprijin financiar sub forma unei asistențe macrofinanciare în perioada imediat următoare. Din cele 600 de milioane de euro anunțate dezvoltării economice, trebuie să tragem concluzia că o parte semnificativă din această sumă trebuie să meargă la creșterea independenței energetice și la modificări de infrastructură energetică pentru a obține această independență”, a spus Siegfried Mureșan.

Oficialul a declarat că autoritățile de la București ar putea livra Chișinăului gaze naturale prin intermediul Gazoductului Iași-Chișinău.

„Sunt sigur că România va livra cât de mult poate. Se vede din nou cum Federația Rusă care ar fi putut ajuta Republica Moldova în această situație, nu o face. Se vede, din nou, cine este prietenul cetățenilor Republicii Moldova și cine dorește doar să-și sporească propria influență economică pe seama oamenilor aflați în prag de iarnă. Această criză trebuie să ducă la accelerarea interconectării energetice a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, în primul rând, prin România. Interconectare de gaz și energie electrică. Am cerut ca 50% din fondurile alocate Republicii Moldova pentru perioada 2021-2027 să meargă în mari proiecte de infrastructură”, a mai spus Mureșan.

 

Amintim că, în contextul crizei energetice, Parlamentul Republicii Moldova a instituit stare de urgență la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x