Maia Sandu a anunțat deciziile luate după ședința Consiliului Suprem de Securitate

Consiliul Suprem de Securitate a venit cu mai multe recomandări către instituțiile statului pentru a nu admite înrăutățirea situației în care se află R.Moldova, ca rezultat a crizei în sectorul energetic. Acestea au fost anunțate de președinta Maia Sandu într-un briefing.

„În calitate de președinte am solicitat ajutor de la cei mai de valoare parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova și am primit asigurări că oamenii Moldovei nu sunt singuri în fața acestei crize. Țara noastră are mulți prieteni și am încredere că vom ieși din această criză. Acum ne confruntăm cu o problemă gravă, rezolvarea căreia nu stă doar în puterile RM, este vorba despre creșterea dramatică a prețurilor la gaze la nivel global și problemele ce țin de livrarea de gaze naturale.

La ședința CSS de astăzi am luat mai multe decizii, printre care:

– a recomanda Comisiei pentru Situații Excepționale să întreprindă măsuri în vederea asigurării instituțiilor medicale, în special instituțiilor spitalicești, cu surse alternative de energie electrică sau cu echipamente necesare pentru asigurarea funcționalității instituțiilor;
– să impună măsuri de optimizare a consumului de gaze naturale pentru producerea energiei termice în instituțiile publice;
– să ia măsuri pentru ca CET-urile, care sunt furnizori de agent termic și energie electrică, să fie asigurate cu cantități necesare de combustibil pentru generarea agentului termic și a energiei electrice.
– să se creeze mecanisme de achiziționare a păcurei pentru a asigura stocurile necesare pentru funcționarea centralelor de termoficare”, a declarat Maia Sandu ca urmare a ședinței CSS.

„Creșterea prețurilor de cinci, șase ori pe piețele internaționale, în doar câteva luni, nu este o normalitate, este o anomalie. O asemenea creștere bruscă a prețurilor este o lovitură pentru consumatorii casnici și pentru economiile din orice țară, cu atât mai mult în RM, unde veniturile oamenilor sunt mici, iar economia abia aînceput să se recupereze după criza pandemică. Situația noastră e și mai grea din cauza guvernărilor care s-au perindat la putere în ultimii 30 de ani. Cei care s-au aflat la conducere până acum au folosit schemele din energie pentru propriul buzunar și nu au făcut nimic pentru ca țara noastră să nu ajungă într-un astfel de blocaj, în timp ce alte țări au investit timp de decenii în diversificarea resurselor energetice”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a convocat astăzi Consiliul Suprem de Securitate în contextul crizei gazelor, având în vedere că actualul contract cu Gazprom expiră în 31 octombrie, iar un alt contract pe termen lung nu a fost încă semnat.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x