/VIDEO/ Munți de gunoi în orașul Rîșcani. Cine se face vinovat de haosul creat în oraș

Munți de gunoi pe mai multe străzi din orașul Rîșcani. Din 25 octombrie, în oraș este declarată stare de urgență din cauza acumulării unei cantități excesive a deșeurilor menajere și vegetale. Oamenii sunt nemulțumiți de situația creată și spun că mormanele de frunze au ajuns să depășească înălțimea de 2 metri. Autoritățile locale dau vina pe administrația întreprinderii municipale „Gospodăria comunală Rîșcani” care nu-și îndeplinește corespunzător îndatoririle.

Oamenii sunt foarte deranjați de dezastrul creat în oraș.

„Mai nu ajungea gunoiul la sârme deasupra, Doamne ferește lumea ce gălăgie făcea aici. Tocmai se speriau să meargă pe aici, de ce nu strânge, de ce nu strânge. Acolo în deal tot este containere de acestea și acolo tot e jale mare ce se face, gunoi de doamne ferește.”

„ Foarte rău îngrijesc la noi în oraș, foarte rău. Erau, văd că o mai strâns și de la noi de acolo de la Copăceanca, dar așa nu prea strâng”.

„Numai ce l-au dus, ieri cred, și acum iar l-au dus. Totul venea la mine în ogradă, eu nu reușeam nimic să fac. Acum din nou s-a adunat.”

Responsabilii își pasează vina. Directorul întreprinderii municipale, Andrei Cocieru spune că toată responsabilitatea de evacuarea deșeurilor se află pe umerii autorităților publice locale.

ANDREI COCIERU, șef interimar ÎM „Gospodăria comunală Rîșcani”: „Între primăria orașului și întreprindere a fost încheiat un contract. Acest contract presupune că întreprinderea transmite, pentru bani suplimentari, tehnică primăriei, iar oamenii colectează aceste deșeuri nemenajere. În septembrie, acest a expirat, iar primăria nu a avut posibilitatea să transmită bani. Încă odată menționez că responsabilitatea pentru gunoiul de lângă tomberoane o poartă primăria.”

De cealaltă parte, primarul orașului afirmă că dezastrul creat din oraș este numai pe conștiința întreprinderii municipale, care nu-și îndeplinește obligațiunile.

VICTOR BOGATICO, primar or. Rîșcani: „Din păcate întreprinderea nu-și îndeplinește toate îndatoririle, care sunt stipulate în actele normative. De ce s-a întâmplat? Necunoașterea administrației întreprinderii a dus la ceea că în oraș s-a produs acest haos.  În regulament scrie alb pe negru că anume întreprinderea municipală Comunală Rîșcani este obligată să evacueze deșeurile atât din containere cât și de pe toate teritoriile adiacente.”

Mai mult, acesta a declarat că a fost nevoit să convoace Comisia pentru Situații Excepționale, din cadrul primăriei Rîșcani.

VICTOR BOGATICO, primar or. Rîșcani: „S-a întâmplat o situație catastrofică, din acest motiv primăria a fost nevoită pe 25 octombrie să organizeze o ședință extraordinară a Comisiei pentru Situații Excepționale, pentru a discuta despre evacuarea deșeurilor. Am alocat bani pentru motorină și a fost obligată întreprinderea pentru a delega trei unități de transport pentru colectarea deșeurilor, pentru că situația este catastrofală.”

Conducerea primăriei afirmă că pentru a rezolva problema a sesizat și Inspecția pentru protecția mediului Rîșcani, care a amendat, conducerea întreprinderii comunale pentru neîndeplinirea obligațiunilor.

VIORICA VATAVU, șef interimar Inspecția pentru protecția mediului Rîșcani: „A fost convocată și am participat în cadrul unei comisii orășenești pentru a examina situația din oraș și vreau să vă comunic că în rezultatul atât a activităților noastre cât și a conformării atât a APL cât și a ÎM Gopsodăria comunală Rîșcani reușim deja să întreprindem măsuri de evacuare a deșeurilor vegetale din localitate.”

Localnicii orașului Rîșcani achită lunar câte 12 lei per persoană, pentru evacuarea deșeurilor.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x