/VIDEO/ Transparența formală la unele spitale din nordul țării. Nu au pagini web și nu fac publice rapoartele de achiziții

Transparența lipsește cu desăvârșite în activitatea mai multor instituții medicale din nordul țării. La această concluzie au ajuns experții Asociației LEX 21, după ce au monitorizat cum decurge procesul de achiziții publice în spitalele din Sîngerei și Fălești. Rapoarte de achiziții întocmite cu abateri, dosirea informațiilor de interes public, dar și lipsa unei pagini web pentru reflectarea activității din instituție sunt doar câteva dintre neregulile identificate.

Activitatea spitalului raional Fălești nu este reflectată pe deplin spun experții LEX 21, instituția nu dispune de o pagină web și nici nu publică în mass-media locală informația de interes public.

„Spitalul Raional Fălești în general nu are pagină web și nu poate să-și îndeplinească obligația de a posta informația cu privire la achizițiile publice, nici măcar documentele obligatorii, cum este planul anual de achiziții nu-l putem găsi nicăieri”, susține DIANA GROSU, președinta AO „LEX 21”.

Locuitorii din Fălești spune că și-ar fi dorit ca spitalul să dispună de o pagină web unde ei ar găsit mai multă informație despre activitatea instituție.

”Eu nu m-am interesat dacă spitalul are site sau nu. Desigur că nu ar fi rău.Toată informația care ar trebui să fie pe site oficială, totul ce poate interesa oamenii”, spune o locuitoare a orașului Fălești.

„Acum ce ține de pandemie cu copii mici e greu de ajuns la medic, deoarece trebuie să ai programare, înțeleg că un bătrân își face programare pentru că  știe că se simte rău și se duce, dar când un copil se îmbolnăvește nu poți să aștepți programarea câteva zile”, spune o altă locuitoare a orașului Fălești.

„Transparența, trebuie să fie cunoscută de toți, cine dorește să fie informat, trebuie întotdeauna să obțină acea informație de care are nevoie”, zice un locuitor al orașului Fălești.

Administrația spitalului din Fălești spune că instituția are o pagină web, doar că este acum în reconstrucție.

Directorul Spitalului Raional Sîngerei a spus că instituția pe care o conduce și-a făcut o pagină web, pentru a informa populația despre activitatea medicilor, dar și pentru a face publice toate rapoartele.

”Noi chiar anul trecut, am trecut acreditarea, aceasta nu trebuie trecută dacă nu ai pagina web. Pe această pagină noi punem contractul pe care cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, noi plasăm anunțurile cu locurile vacante”, susține VASILE MALCOCI, directori interimar al Spitalului Raional Sîngerei.

În urma evaluării experții Asociației LEX 21 au depistat că unele rapoarte erau efectuate cu încălcări.

„Spitalul Raional Sîngerei a elaborat un raport de monitorizare a achizițiilor care nu corespunde cerințelor. Nu are suma, foarte multe neclarități sunt”, susține DIANA GROSU, președintele AO „LEX 21”.

Experții LEX 21 vin cu o serie de recomandări pentru managerii instituțiilor medicale: pe lângă faptul că ar trebui să identifice platforme pentru a-și face vizibilă activitatea, ei trebuie să aibă  grijă să informeze cetățenii despre faptul cu sunt cheltuiți banii publici prin elaborarea rapoartelor ținând cont de toate rigorile, dar și publicarea acestora pe paginile disponibile.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x