/VIDEO/ Filmul românesc vine la Soroca. Ce filme vor putea urmări sorocenii în acest week-end

Zilele filmului Românesc au ajuns și la Soroca. În acest weekend, pe șase și șapte noiembrie, sorocenii vor putea urmări două dintre cele mai importante filme românești ale ultimului an, dar și un film clasic. Proiecțiile vor avea loc la Casa de Cultură din oraș, iar intrarea va fi liberă.

Pe 6 și 7 noiembrie la Casa de Cultură vor fi proiectate trei filme.

„BERLINER”

2020, 93 min.

Regie: Marian Crişan

Proiecție: Sâmbătă, 6 noiembrie, ora 18:00

„Berliner” aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963.

Trailer-ul îl puteți viziona aici:

„UN FILM CU O FATĂ FERMECĂTOARE”

1966, 90 min.

Regie: Lucian Bratu

Proiecție: Duminică, 7 noiembrie, ora 17.00

Filmul, emblematic pentru perioada anilor `60, are în prim-plan o tânără (Margareta Pâslaru) care a picat examenul la teatru şi îşi foloseşte farmecul personal pentru a dovedi că poate fi actriţă. Astfel, ea încearcă să se apropie de mai mulţi bărbaţi: un regizor de filme publicitare, un inginer descoperit la întâmplare în cartea de telefon şi un regizor secund.

Trailer-ul îl puteți vedea aici:

„#DOGPOOPGIRL”

2021, 78 min.

Regie: Andrei Huțuleac

Proiecție: Duminică, 7 noiembrie, ora 20:00

Alina Moga e angajată a unei bănci din București, are o viaţă personală haotică, dar destui bani cât să-şi poată asigura o oarecare fericire. Calmul aparent al existenţei sale este zdruncinat în urma deciziei de a adopta un câine maidanez care regurgitează mâncare pe podeaua unui vagon de metrou. Incidentul este filmat de un adolescent şi postat pe o reţea de socializare. Haosul se dezlănţuie.

Trailer-ul îl puteți viziona aici:

Invitatul special al ediției din acest an este unul din actorii reprezentativi ai Noului Cinema Românesc, actorul de origine basarabeană Ion Sapdaru. La Chișinău, în cadrul secțiunii Focus au fost proiectate trei filme cu Ion Sapdaru în rolul principal: „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu, „California Dreamin` (Nesfârşit)” (2007), de Cristian Nemescu și „Berliner” (2020), de Marian Crişan, care va fi proiectat și la Soroca.

Secţiunea Retro îi aduce un omagiu regizorului Lucian Bratu (1924-1998). La Chișinău au fost proiectate două filme importante din cariera sa: „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), care o are în rolul central pe Margareta Pâslaru, şi „Angela merge mai departe” (1981), unde interpreta principală este Dorina Lazăr. Primul va putea fi văzut la Casa de Cultură Soroca.

Spectatorii din Soroca vor putea vedea și filmul „#dogpoopgirl” (2020), de Andrei Huţuleac, regizor al noului val de cineaști care se bucură de succes la nivel internațional.

Zilele Filmului Românesc au avut loc la Chișinău, Nisporeni, Călărași, Bălți, Cahul și continuă la Soroca.

Zilele Filmului Românesc reprezintă un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova, Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x