Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici

Sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi de stil vechi. Biserica Ortodoxă îi cinsteşte astăzi pe sfinţii 40 de mucenici, soldaţii romani, care au fost omorâţi pentru credinţă. În acest an creștinii au participat la slujbele religioase desfășurate în aer liber, cu respectarea distanței sociale, în legătură cu măsurule impuse pentru a evita răspândirea infecției cu COVID-19.

Potrivit Tradiţiei Ortodoxe, în anul 313 după Hristos, împăratul roman Constantin a emis un edict, prin care legaliza creştinismul. Cumnatul lui Constantin, Liciniu, era însă păgân şi a hotărât să stârpească această religie. El se temea de o eventuală trădare şi a decis să scape de creştinii din armata sa. În cetatea Sevastiei, din Armenia, erau 40 de oşteni, care împărtăşeau creştinismul. Ei au refuzat să se închine idolilor.

De aceea, au fost aruncaţi în apa îngheţată a lacului Sevastie. O minune divină i-a salvat însă, pentru că apa s-a dezgheţat. Dimineaţa, au fost scoşi vii. Chiar şi aşa, le-au fost zdrobite fluierele picioarelor şi au fost arşi de vii.

Când s-a stins rugul, oasele sfinţilor mucenici erau intacte. Atunci, călăii le-au aruncat în râu, de frică să nu vină oamenii să se închine la sfintele moaşte.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x