24 martie – Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei

În fiecare an, conform calendarului Organizației Mondiale a Sănătății, data de 24 martie este considerată Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei.

Această dată comemorează ziua în care, în 1882, doctorul Robert Koch a informat oficial, la Berlin, comunitatea științifică internațională despre descoperirea sa – bacilul Koch.

Tuberculoza este o boală infecțioasă cu evoluţie cronică, provocată de Micobacterium tuberculosis, care afectează cel mai des plămâni, preponderent populaţia adultă în cei mai productivi ani ai vieţii, determinând, direct şi indirect, serioase consecinţe sociale, iar pentru combaterea ei sunt necesare resurse financiare substanţiale.

De mai bine de 100 ani, tuberculoza rămâne a fi o problemă gravă de sănătate publică. În 1993, Organizația Mondială a Sănătății a decretat stare de urgență de tuberculoză la nivel mondial, estimând aproximativ 9 milioane de cazuri noi anual și aproximativ 1,5 milioane de decese la nivel global.

Republica Moldova se află printre ţările cu un nivel ridicat de morbiditate şi se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei din Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă din lume. În ultimii ani, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x