/VIDEO/ S-a mișcat carul din loc. După ani de așteptare, la Edineț au început lucrările de modernizare a sistemului de apeduct

După zeci de ani de așteptare, peste 18 mii de locuitori ai municipiului Edineț vor avea apă de calitate. Astăzi s-au început lucrările de construcție și îmbunătățire a sistemului de aprovizionare cu apă din oraș. Oamenii prezenți la eveniment spun că așteaptă cu nerăbdare finalizarea lucrărilor.

 

Este clar ce apă avem acum, e tulbure, toți cunosc asta, dar dacă va fi reabilitat apeductul, noi sperăm ca totul să fie bine”. 

„Este o bucurie fiindcă apa care acum este adusă din Prut, linia este mai mare de 30 de km, și este foarte murdară, dar atât cei de la Apă Canal cât și primarul au luptat și au muncit pentru a aduce acest proiect. Îi mulțumim Uniunii Europene”.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț” este finanțat de Uniunea Europeană, iar la eveniment au fost prezenți mai mulți oficiali străini, care și-au aratat disponibilitatea de a susține dezvoltarea Republicii Moldova și în continuare.

JANIS MAZEIKS, Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Sunt bucuros să fiu alături de dmv., aici în Edineț pentru a sărbători demararea lucrărilor de construcție și îmbunătățire a sistemului de aprovizionare cu apă, care este susținut de UE și partenerii noștri din Germania. Uniunea Europeană  vine cu un sprijin în valoare de peste 2,6 mln. de euro pentru lucrările de proiectare și construcție a acestui sistem de aprovizionare cu apă, care va reabilita și extinde rețelele cu aproape 40 de km”.

UIRICH KINNE, reprezntat al ambasadei Germane în Republica Moldova: „Ambasada Germaniei este mândră și onorată să fie alături de restul în acest proiect. Acest lucru întruchipează spiritul Europei. Echipa Europa înseamnă de fapt întrunirea și conjugarea eforturilor asistenței din partea instituțiilor și a statelor europene pentru a obține rezultate mai bune și mai bine țintite”.

Proiectul este implementat prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord. Maria Prisacari, directorul ADR Nord a asigurat cetățenii că instituția va monitoriza în continuare cursul lucrărilor.

MARIA PRISACARI, șefa ADR Nord: „Proiectul dat vizează aprovizionarea cu apă a municipiului Edineț, un proiect care rulează în perioada octombrie – iulie 2022, cu o valoare de peste 58 de milioane de lei, din care opt milioane reprezintă contribuția primăriei municipiului Edineț. Proiectul vizează reabilitarea și extinderea a circa 40 de km de rețele interne”.

VO Prezentă la eveniment, Maia Sandu a declarat că, în calitate de președinte al Republicii Moldova va susține astfel de proiecte și în continuare.

MAIA SANDU, președintele R.Moldova: „Din păcate, după trei decenii de independență, sunt foarte mulți cetățeni care nu au acces la apă și asta este o problemă majoră, o problemă pe care trebuie să o rezolve împreună administrația publică centrală cu administrația publică locală. Știm că există multe exemple în care au fost îngropate țevile în pământ și prin aceste țevi nu a mai curs nici o picătură de apă, asta înseamnă iresponsabilitate. Fiecare bănuț este prețios și trebuie să fie investit cu responsabilitate, iar investiția trebuie să fie protejată”.

Valoarea proiectului se cifrează la 58 milioane lei, din care 8 milioane lei reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei municipiului Edineț.

CONSTANTIN COJOCARU, primar de Edineț: „Un proiect în valoare de aproximativ 38 de milioane de lei, practic într-un an de zile, toți cetățenii, toți locuitorii Edinețului vor beneficia de apă potabilă pe potrivă. Până acum, practic, era apă tehnică, acum va fi și tehnică, și potabilă. 00:42 musca 01:01 De proiectul respectiv va beneficia practic tot Edinețul, pentru că intrarea de la panta a patra până în oraș vorbește despre aceea că apa se aduce pentru tot orașul. Ulterior vor mai beneficia încă 43 de străzi, unde va fi înnoit totalmente sistemul și 14 instituții publice”.

Conform proiectului lucrările de construcție și reabilitare vor dura până în septembrie 2022.

ANDREI MERIACRE, reprezentantul companiei care efectuează lucrările: „Aici va fi folosită o țeavă de ultimă generație cu certificări sanitare atât în Republica Molodva, cât și în Uniunea Europeană. Sudarea țevilor are loc prin metoda electrofuziunii tip cap la cap. La moment lucrăm în patru zone, patru străzi, sunt antrenate șapte echipe, ulterior mai antrenăm careva echipe”.

Pentru un metru cub de apă locuitorii orașului Edineț achită aproximativ 40 de lei. După implementarea proiectului, tariful nu se va schimba.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x