/VIDEO/ De 70 de ani va avea nevoie orașul Bălți ca să achite creditele accesate de ÎM Apă Canal

Primăria mun. Bălți va trebui să achite, din bugetul local, timp de 70 de ani două credite accesate de întreprinderea Apă Canal. Asta se va întâmpla imediat ce Ministerul Finanțelor  va recunoaște insolvența întreprinderii municipale. Creditele în sumă totală de 4,5 milioane de dolari au fost accesate în 2006 și 2009 de la Banca Mondială, pentru repararea sistemului de alimentare cu apă și canalizare.

Despre acesta a comunicat jurnaliștilor TVN, Roman Pelin, administratorul „Regia Apă Canal Bălți”, care însă a refuzat să ne spună cât din suma creditelor accesate au fost deja achitată.  

„Nu sunteți în competența autorităților de anchetă de a cere documente. Nimeni nu vă va da documente. Primăria acționează ca garant. Când au luat acest împrumut, nu i-au interesat absolut pentru ce îl iau și, în general, ce vor face cu acești bani. Ministerul de Finanțe și-a clarificat pretențiile pentru această sumă de bani. IM Apă Canal nu o va plăti, va plăti primaria. Întreprinderea are o mulțime de creditori de plătit”, susține ROMAN PELIN, administrator ÎM Regia Apă Canal Bălți.

Această informație a fost confirmată pentru TVN de către viceprimarul orașului Bălți, Ghenadie Șmulschi. Totuși, potrivit lui aceasta nu va fi o mare problemă pentru oraș.

GHENADIE ȘMULSCHII, viceprimarul orașului Bălți: „Există un împrumut pe o perioadă foarte lungă. S-ar putea să greșesc la cifre, dar este vorba de un milion de lei pe an. Prin urmare, nu văd nimic catastrofal. Iar Ministerul Finanțelor nu ne oferă informații. În general, noi nu înțelegem în ce constă acest împrumut, pentru care noi suntem responsabili. Nouă pur și simplu ne-au restricționat accesul la informare.”

Potrivit autorităților locale, întreprinderea a început rambursarea creditului abia în 2017, asta chiar dacă potrivit contractului de împrumut urma să o facă din anul 2012. Roman Pelin a declarat că, anul trecut întreprinderea  a plătit dobânda curentă la împrumuturi.

ROMAN PELIN, administrator ÎM Regia Apă Canal Bălți: „Atunci pretențiile nu au fost încă lămurite, undeva am economisit, am strâns cureaua și am plătit Ministerul de Finanțe pentru un an. Anul trecut am plătit 1 milion de lei. Aceasta este dobânda la împrumut. Primăria trebuia să plătească, dar nu a făcut nimic.”

Cu toate acestea, Șmulschii susține însă contrariu.

GHENADIE ȘMULSCHII, viceprimarul orașului Bălți: „Atunci am negociat cu Ministerul de Finanțe, când am luat un împrumut rutier de 60 de milioane de lei, apoi m-am dus la consiliul de coordonare de pe lângă Ministerul de Finanțe și au dat voie să iau acest împrumut, una din condiții a fost rambursarea datoriei  ÎM Regia Apă Canal Bălți către Ministerul Finanțelor. Și atunci am luat o decizie la consiliul municipal, am alocat acești bani și am achitat datoria.”

Locuitorii orașului sunt revoltați. Potrivit acestora, 4,5 milioane de dolari sau circa 80 de milioane de lei, reprezintă o sumă imensă care ar fi putut fi direcționată către rezolvarea mai multor probleme acute din  oraș.

„Faceți drumuri, ajutați săracii și, în general, se puteau face multe cu acești bani. Și unde se duc banii noștri, pe care îi plătim”, a spus un locuitor al orașului.

„Sunt împotriva acestui lucru. Se pot face multe cu acești bani.Banii ar fi trebuit să fie cheltuiți pentru altceva. Drumuri, ajutati saracii pensionari. Sunt bani, 4,5 milioane, bani mari pentru oraș”, a spus un locuitor al orașului.

„Drumuri, canalizare. Acum sunt mari probleme cu canalizarea în oraș. Toți știm”, a zis o locuitooare a orașului.

Amintim că din decembrie anul trecut, creditorii au solicitat instanței de judecată demararea procesului de insolvabilitate a întreprinderii municipale „Regia Apă-canal Bălți”. Totodată instanța l-a numit pe Roman Pelin, administrator al instituție.

 

Citiți mai multe într-o anchetă jurnalistică efectuată de TVN (www.tvn.md/archives/25525).

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x