/VIDEO/ „Astăzi am îngropat pentru o veșnicie regimul comunist și socialist”. Cum a fost sărbătorită ziua națională a României la Sîngerei

Trăiască România, trăiască neamul românesc, asta au scandat oamenii într-un marș al Unirii organizat în zi de sărbătoare la Sîngerei. Cetățenii din nordul Republicii Moldova, care poartă tricolorul nu doar în piept, dar și în suflet, de Ziua Națională a Românie, s-au unit în horă.

Românii care au participat la marșul unirii au declarat în unison că speră ca într-o zi Prutul să nu mai fie hotarul dintre frați.

„La Mulți Ani România, La Mulți Ani tuturor românilor, ne mândrim că suntem români și sperăm la mai bine și la mai mult la Unirea pe care o sperăm.”

„Trebuie să ținem minte istoria, să o reînnoim, s-o transmitem mai departe la tinerii noștri, ca flacăra, ca focul în vatră niciodată să nu se stingă și până la urmă să reîntregim țara și pământurile noastre.”

„Odată și odată țara se va reîntregi și vom trăi acel moment, sperăm că vom trăi acel moment.”

„Nu ne ajunge verticalitatea și curajul de a recunoaște că suntem români, avem aceeași rădăcină, avem aceiași strămoși, aceeași istorie”, au spus oamenii.

Pentru a înveșnici momentul, autoritățile locale împreună cu Consulul General al României la Bălți au sădit un tei chiar în fața bustului lui Mihai Eminescu. Prin acest gest, potrivit oficialilor a fost îngropat pentru vecie regimul comunist și socialist.

Cei prezenți la eveniment au pomenit personalitățile istorice, culturale și militare care au contribuit la Marea Unire săvârșită pe 1 decembrie 1918.

PS ANTONIE, Episcop de Bălți: „Este ziua când de sus, de-acolo înaintașii noștri ne privesc și ne întreabă pe fiecare în parte ce facem noi pentru neamul nostru. De acolo de sus ne privesc și Pan. Halippa, și Ion Inculeț, și Ion Buzdugan, și Vasile Gafencu,care va avea în curând aici, la Sîngerei, un bust, și Constantin Stere, și Iosif Naniescu, și toți cei care s-au jertfit și au luptat pentru unitatea neamului românesc.”

ARCADIE COVALIOV, primar or.Sîngerei: „Aici simțim și trăim românește, pe pământul Sîngereiului, pe plaiul lui Anton Crihan, Vasile Gafencu, Ion Ignatiuc și desigur a celul care a fost Pan. Halippa, de la Cubolta. Să fim mai indulgenți și să înțelegem că frate cu frate niciodată nu se ceartă. Frate pe frate- iubește. Sîngele apă nu se face și atunci când nouă ne-a fost mai greu, fratele de peste Prut ne-a ajutat. Peste 1100 de școli și grădinițe au fost reparate.”

Autoritățile din Republica Moldova au mulțumit Guvernului român de ajutorul financiar și umanitar, acordat țării noastre.

GHEORGHE ICHIM, deputat: „Pe parcursul ultimilor ani, Guvernul României, prin implicarea financiară, umană și tehnică a acordat asistență Republicii Moldova, în implementarea reformelor politice, economice și sociale. Acest sprijin este foarte important și valoros pentru Republica Moldova. Mulțumim Guvernului României pentru finanțarea proiectelor care au impact direct asupra îmbunătățirii vieții cetățeanului din R.Moldova.”

GRIGORE CORCODEL, președintele r. Sîngerei: „După ani și ani, în care în raionul și orașul Sîngerei s-au temut să vorbească despre unire, s-au temut să ridice un drapel românes, s-au temut să spună cine suntem. Nu ne este greu, deloc! Mai mult ca atât, suntem mândri de asta că anume la Sîngerei am izbutit și sărbătorim această sărbătoare – Ziua Unirii, 1 decembrie, 1918.”

La eveniment a fost prezent și Consulul General al României la Bălți, Petrișor-Ionel Dumitrescu, care a dat citire mesajului transmis de Guvernul României.

PETRIȘOR IONEL DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălți: „Trăim astăzi privilegiul de a marca 103 de la momentul fondator al existenței noastre naționale și de a fi unii dintre cei, cărora istoria le-a dat șansa de a celebra aceste eveniment în viețile noastre. Este o extraordinară bucurie pe care sunt convins că o trăim cu toți cei, care în această zi simțim și cu mai multă emoție dragostea de țară, care ne leagă.”

Evenimentul festiv s-a încheiat cu un moment artistic inedit.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x