/VIDEO/ „Sunt mai mult decât o lecție pentru societate.” Copiii de la centrul „Phoenix” din Rîșcani au debutat cu un spectacol inedit

Sunt speciali, unici, dar și extrem de talentați. Copiii de la centrul „Phoenix” din Rîșcani au debutat cu un spectacol inedit de păpuși chiar de Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități. Tinerii, timp o oră, s-au transformat în personajele principale din povestea „Prințesa cea vrăjită”

Tinerii actori au declarat că trăirile pe care le-au avut în timpul spectacolului nu pot fi exprimate prin cuvinte. Aceștia sunt încântați de rezultatul muncii lor și au spus că de abia așteaptă un noi scenariu.

ARDELEANU ALEXANDRU: „Pentru prima dată am impresia că mi-a reușit. Facem teatru pentru prima dată, dar sperăm că o să mai facem.”

LAURENȚIU PÎNTEA: „Eu am avut mai multe responsabilități, am jucat și rol, dar răspundeam și de sonorizare, a fost un pic complicat, dar ne-am descurcat. De mic am o memorie foarte bună și vă spun sincer eu știu textele colegilor mei, știu toată povestea.”

DARIA TODERCAN: „Am simțit personajul de parcă aș fi fost eu. Tot spectacolul, sincer, mi-a plăcut, a fot o nouă experiență, o experiență frumoasă. Pe viitor dacă o să mai fie, o să mai facem spectacole.”

„Mi-a plăcut foarte mult, am muncit foarte mult. Am muncit aproape două luni. Celor care ne privesc, le mulțumesc că sunt alături de noi și ne au aproape mereu și la bine, și la greu.”

OLEG SLOBODEANU: „Sunt foarte fericit, le mulțumesc colegilor pentru toată munca depusă. Îi mulțumesc lumii pentru că este alături de noi și în fiecare zi ne susține, ne ajută, ne îndrumă cu un sfat bun.”

Spectacolul a fost pus pe roate de către Vasile Tilipeț, regizorul Teatrului Dramatic Modern „Doina”.

VASILE TILIPEȚ, regizor: „M-au primit cu dragoste, am muncit, fiecare știe, poate câte oleacă i-am pipărat într-un fel, dar ei m-au răbdat. Nu zic nimic. Am depus destulă muncă. Să avem fiecare o inimă bună, o inimă ferice pentru cei mai triști ca noi, să ne simțim poate cu inimile, poate cu sufletul față de ei, fașă de acești copii.”

Ziua Mondială a persoanelor cu dizabilități este celebrată an de an, la centrul Phoenix, iar specialiștii din cadrul centrului le creează, de fiecare dată, copiilor ambianță de sărbătoare.

LUCIAN TILIPEȚ, managerul oficiu resurse umane A.O. „Moldova AID”: „Copii au arătat o creativitate și un bun joc actoricesc, o colaborare cu specialiștii de la Colegiul Agroindustrial, de la Teatrul „Doina”. Acești copii, prin tot ceea ce fac ei, arată societății că trebuie să oferim condiții de viață, de activitate pentru toate categoriile de persoane indiferent de abilitățile pe care le au. Sunt o lecție bună pentru toată societatea.”

Vicepreședintele raionului Rîșcani, Igor Culic, a ținun să menționeze faptul că statul și autoritățile centrale sunt în primul rând responsabile de soarta fiecărui  copil cu nevoii speciale.

IGOR CULIC, vicepreședintele raionului Rîșcani: „Ei ne reamintesc zi de zi de omenia noastră, de obligațiunile noastre părintești, pe care noi ar trebui să le transmitem cu cinste și demnitate. Ei sunt copiii noștri, pe care noi îi iubim mai mult decât pe cetățenii sănătoși. Această zi este foarte importantă pentru noi, an de an nu doar că venim la această sărbătoare, dar an de an le dăruim câte un suport financiar.”

La final de eveniment, toți cei 24 de copii din centru au primit diplome și cadouri personalizate.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *