/VIDEO/ Datorită lor avem pâine caldă pe mese. Agricultorii din Drochia, premiați pentru merite

Ei sunt cei datorită cărora avem pâine pe masă. Agricultorii din raionul Drochia au fost premiați pentru roadele din acest an. Din motiv că raionul Drochia se află în zonă verde, fermierii au avut parte de un eveniment festiv, unde au primit premii și diplome din cadrul concursului „Cele mai bune rezultate”, dedicat Zilei lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare.

Cristian Grosu are 23 de ani și activează în agricultură deja de 5 ani. Agricultorul anul prelucrează în jur de 190 de hectare și spune că acest domeniu este ca un joc de noroc.

CRISTIAN GROSU, agricultor 23 ani 5 ani agricultura: „Am gospodăria deschisă din 2016 și cultivez culturile cerealiere. De la început a fost puțin mai greu, dar cu ajutorul părinților ne-am dezvoltat. Este ca un joc de noroc, uneori îți merge, iar alteori nu. Nu știi ce te așteaptă, totul depinde de natură”.

Agricultorii prezenți la eveniment, spun că pentru a fi competitivi pe piața națională și internațională au foarte mare nevoie de susținerea statului prin diverse programe și investiții destinate fermierilor.

SNC MIHAIL NELIPOVSCHI, agricultor: „Este foarte greu și trebuie să depui foarte mult efort, multă muncă și multe nopți nedormite. Dar dacă îți place acest lucru, încetul cu încetul intri în acest joc. Ar fi bine ca statul să susțină tinerii agriculori și nu doar pe cei tineri să îi susțină prin diferite programe. Nu doar financiar, dar și diferite programe de instruire”.

SNC ION ZOTOVICI, fermier: „E complicat, sunt diferite momente. Criza cu care ne confruntăm în ziua de azi. Cu criza energetică cu pandemia, ne afectează destul de tare, dar ne străduim să ne ținem cât de cât pe piață și să supraviețuim”.

Pe lângă criza economică și calamitățile naturii, agenții economici mai au și o altă problemă. Lipsa lucrătorilor le dau mari bătăi de cap antreprenorilor.

„Este foarte interesant și dificil în același timp. Anul acesta ne-a bucurat foarte bine și sperăm ca anul viitor să fie la fel. Un lucrător bun la ziua de astăzi este de căutat. Dar lucrăm cu ce avem avem o echipă bună. De exemplu eu sunt mulțumit. Media de vârstă a lucrătorilor în agricultură este mare. Tineretul e puțin”.

„Lucrăm. La noi în organizație suntem trei oameni. Împreună toți lucrăm. Mulți sunt plecați peste hotare, nu are cine lucra aici. Nu se duc să învețe, școli practic nu-s”.

Conducerea raionului Drochia le-au mulțumit agricultorilor pentru munca depusă și le-au oferit diverse premii.Fermierii care au înregistrat cele mai bune rezultate au primit câte un set de instrumente, iar toți ceilalți diplome de merit.

ALEXEI VASILEAN, președintele r. Drochia: „Stimați agricultori îmi exprim gratitudinea profundă pentru faptul că sunteți cei care ați ales să continuați munca dumneavoastră, aici, acasă și să contribuiți la dezvoltarea continuă a domeniului agricol. Îmi exprim recunoștința pentru munca grea dar nobilă, pe care o depuneți zi de zi. La mulți ani și recolte bogate”. 

VITALIE GUSACINSCHI, șef serviciu agricultură și alimentație C.R. Drochia: „Sunt acei oameni care muncesc zi de zi și care trudesc din zori și până seara târziu, la pământul care ne aduce pâinea cea de toate zilele pe masă. Am premiat astăzi persoanele care au avut cele mai bune rezultate conform datelor care au fost colectate în cadrul concursului”.

În prezent, în raionul Drochia își desfășoară activitatea aproximativ 160 fermieri.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x