Judecătorii constituționali nu vor putea fi trași la răspundere

Judecătorii constituționali nu vor putea fi trași la răspundere pentru exprimarea opiniei. Curtea Constituțională (CC) a pronunțat Hotărârea nr. 9 pentru interpretarea articolului 137 din Constituție, ce ține de răspunderea penală a judecătorilor constituționali.

Astfel, judecătorii constituționali beneficiază de imunitate funcțională atât pe durata exercitării mandatului, cât și după încetarea acestuia, adică, fără acordul prealabil al CC, aceștia nu pot fi trași la răspundere pentru voturile și opiniile pronunțate.

„Judecătorii CC nu pot fi traşi la răspundere pentru voturile şi opiniile exprimate în exerciţiul funcţiunii, inclusiv după expirarea mandatului. Curtea a subliniat că această soluție se explică prin necesitatea de a le permite judecătorilor constituționali să pronunțe o hotărâre motivată fără teama de a fi urmăriți penal după încheierea mandatului lor. Beneficiarul imunității funcționale nu este persoana însăși, ci independența instanței. Este o exigență importantă care derivă din însăși natura și calitatea independenței, imparțialității și transparenței judiciare”, se arată într-o interpretarea oferită de instituție.

Interpretarea a fost făcută în baza unei sesizări depuse încă în luna august 2019 de procurorul general interimar pe atunci, Dumitru Robu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x