/VIDEO/ Scandal în comuna Egorovca din raionul Fălești. Primarul riscă amendă pentru tăierea ilegală a copacilor

Primarul satului Egorovca, raionul Fălești riscă o amendă de până la șase mii de lei pentru tăierea ilicită a mai multor butuci dintr-o fâșie forestieră din localitate. În timp ce edilul spune a avut autorizație pentru aceste lucrări, inspectorii de mediu susțin că o parte din lucrările efectuate nu au fost autorizate. Mai mulți fermieri îi sar în apărarea primarului și spun că dacă nu ar fi tăiat butucii, ei nu ar fi putut să ajungă cu tehnica agricolă spre terenuri.

Acum câteva luni, primăria comunei Egorovca a primit autorizație de curățare a fâșiei forestiere de lângă localitate. Primarul recunoaște că, pe lângă arbuști și lăstari, a decis să taie și butucii rămași de la copacii defrișați ilegal anterior.

RUSLAN ARAMĂ, primarul comunei Egorovca: „Disputa cu Inspectoratul de Mediu a apărut în urma faptului că am tăiat doi copaci uscați, plus acești butuci, care mi-au fost atribuiți ca arbori sănătoși. Mi i-au pus pe spatele meu. Am ieșit la fața locului și le-am explicat situația. Tot ce am tăiat să află acum pe teritoriul primăriei. Eu nu ascund nimic, le-am arătat copacii uscați, unul uscat, altul putred pe dinăuntru. Le-am arătat totul, nu am ascuns nimic, dar ei pun totul pe spatele meu, noi nu am tăiat acei copaci, doar butucii rămași.”

Primarul spune că butucii tăiați vor fi distribuiți la grădinița din sat și clădirile publice pentru foc. Acesta este gata să planteze copaci tineri în locul celor tăiați.    

RUSLAN ARAMĂ, primarul comunei Egorovca: „Propun ca pentru fiecare copac tăiat, încă înainte de a deveni primar, să plantez un copac tânăr. Să vină inspectorul de la ecologie și să decidem împreună. Sunt gata să aduc puieți și să îi sădesc în fața lor.”

Fermierii din localitate îi sar în apărarea primarului și spun că dacă nu ar fi tăiat butucii, ei nu ar fi putut să treacă cu tehnica agricolă spre terenurile agricol.

ALEXANDR LUCHIANOV, fermier: „Primarul a primit permisiunea de a curăța copacii, eu merg în fiecare zi pe aici cu mași și permanent mi se strică oglinzile. Nu sunt de acord cu acțiunile inspectorilor, pentru că ei, ca și alte structuri, pun doar amenzi, înscriu multe încălcări ca să adune buget, dar ei uită că iau din buget pentru ca mai apoi să pună în el. Unde este logica?” 

ALEXANDR OALĂ, fermier: „Toate fâșiile acestea forestiere sunt furate de 20 de ani în urmă și mai mult, și hoțul când vine, el taie deasupra, în orice car, rămâne un 50 de cm, un 60 rămâne. Și iată domnul primar a vrut să facă o ordine oarecare, care să fie și frumușel și ecologic. Dacă s-a dat puterea la un primar să hotărască o întrebare, lasă să o hotărască.”

NICOLAI ZUBIC, fermier: „Copacii se fură și tăiați cei necesari, dar trebuie să ne uităm și la împrejurimi. În primul rând pierdem teren, în al doilea rând nu putem trece cu tractoarele, facem drum prin culturi, iar în al treilea rând se reduce din recoltă din cauza crengilor care sunt pe teren.”

Potrivit inspectorului de mediu, primarul și-a depășit atribuțiile și, pe lângă curățarea tufișurilor, acesta a tăiat în jur de 20 de copaci și nu a anunțat despre asta.

VASILE GROSU, inspector, Protecția Mediului Fălești: „Respectiv, inspecția a inițiat o procedură contravențională în conformitate cu art. 122 și la citat pe domnul primar oficial prin intermediul Poștei Moldovei, urmează să stabilim sancțiunea și să recuperăm prejudiciul cauzat mediului conform anexei 1 Codului Silvic. El are autorizare numai pentru curățire, dar nu are autorizație pentru tăierea arborilor, cu și este înfăptuit în natură.”

Dacă va fi găsit vinovat, primarul comunei Egorovca riscă amendă de la 3 până la 6 mii de lei și retragerea autorizației de a mai efectua lucrări sanitare pe porțiunea în cauză. Edilul a declarat pentru TVN că pregătește o contestare în judecată pentru a anula decizia Inspecției pentru Protecția Mediului Fălești.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *