UE le cere miniștrilor sănătății să se pregătească pentru administrarea dozei 4 a vaccinului anti-COVID

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, le-a transmis vineri miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană să se pregătească pentru administrarea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID, în cazul în care datele vor arăta că el este necesar, relatează Reuters, citat de digi24.ro.

În urmă cu doar câteva zile, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și-a exprimat îndoielile în ceea ce privește administrarea unei a patra doze pentru întreaga populație, afirmând însă că aceasta ar putea fi utilă pentru persoanele imunocompromise. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe date pentru a se ajunge la o concluzie finală, a precizat EMA.

„Dacă vedem date care sunt concludente cu privire la necesitatea unei a patra doze, trebuie să fim pregătiți să acționăm”, le-a spus Stella Kyriakides miniștrilor sănătății din statele membre ale UE în timpul unei videoconferințe ce a avut loc vineri.

Videoconferința a fost convocată de guvernul francez, care deține președinția rotativă a UE, pentru a discuta despre necesitatea unei a patra doze a vaccinului anti-Covid și despre vaccinurile adaptate pentru diferitele variante ale coronavirusului.

Țările care au început să administreze doza 4 a vaccinului anti-COVID

La finalul discuțiilor, Kyriakides a notat pe Twitter că în momentul de față persoanele care nu s-au vaccinat anti-Covid trebuie să fie în continuare principala prioritate a autorităților întrucât acestea încă reprezintă aproximativ un sfert din populația totală a UE.

Guvernele din Danemarca și Ungaria au decis deja să demareze campania de vaccinare anti-Covid cu o a patra doză. Autoritățile daneze au anunțat că ea va fi disponibilă persoanelor vulnerabile în fața COVID-19 în timp ce guvernul ungar a spus că toată lumea se va putea vaccina cu doza 4 după o consultație la medic.

La finalul anului trecut, Israelul a devenit prima țară din lume care a început administrarea dozei 4, numită și a doua doză booster. Autoritățile israeliene au anunțat recent că vor continua vaccinarea cu a patra doză, deși studiile arată că aceasta nu împiedică infectarea cu varianta Omicron.

EMA: Administrarea mai multor doze booster de vaccin anti-COVID-19 la intervale scurte este nesustenabilă

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi alte agenţii internaţionale de reglementare au reiterat vineri că administrarea mai multor doze booster de vaccin anti-COVID-19, “în perioadă scurtă de timp, nu este o focalizare sustenabilă pe termen lung”, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Aceste agenţii cred, totuşi, că “este tot mai evidentă necesitatea” administrării dozelor booster pentru a extinde protecţia vaccinurilor împotriva COVID-19.

Aceste idei fac parte dintr-un raport publicat vineri asupra concluziilor unei întâlniri desfăşurate săptămâna trecută între agenţiile de reglementare a medicamentelor în diferite regiuni, coprezidată de EMA şi de Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente a SUA (FDA).

În acest document, agenţiile au făcut apel la “dezvoltarea unei strategii pe termen lung” privind tipurile de vaccin necesare pentru a gestiona pe viitor infecţia COVID-19.

“Analizând posibilele focalizări ale vaccinării împotriva Omicron şi altor variante ale virusului, participanţii la întâlnire au convenit că, administrarea unor doze multiple booster în intervale scurte de timp, nu este o focalizare sustenabilă pe termen lung”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *