În primul trimestru al anului curent în nordul țării s-au depistat 15 animale bolnave de rabie

Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), anunță că în primul trimestru al anului curent, 26 de animale din 13 teritorii administrative ale republicii au fost diagnosticate cu rabie. Majoritatea din ele, 15 la număr, au fost depistate în șase localități din nordul țării.

Boala a afectat opt animale sălbatice, șase vulpi şi doi şacali, precum şi 17 animale domestice – câini, pisici și bovine.

Circulația activă a virusului rabic s-a manifestat cel mai mult pe teritoriul raionului Fălești, unde au fost depistate cinci animale bolnave. Totodată, câte trei cazuri au fost înregistrate la Glodeni și Dubăsari, iar la Rezina, Cantemir, Soroca, Ungheni și municipiul Bălți, câte două animale bolnave. De asemenea, pe teritoriile raioanelor Ştefan Vodă, Nisporeni, Florești, Cimișlia, Slobozia s-a înregistrat câte un caz de rabie animalieră.

ANSP recomandă ca populaţia să se abţină de la practica prinsului în capcane a vulpilor, dihorilor şi altor animale de pradă, deoarece acestea sunt sursele principale de infecţie rabică.

În cazul unor eventuale muşcături provocate de orice categorie de animale este necesară prelucrarea imediată a rănii – spălarea abundentă cu săpun sub apă curgătoare, prelucrarea cu tinctură de iod – acţiuni ce asigură înlăturarea a 60-70 la sută din cantitatea virusului din rană.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x