Creștinii ortodocşi de stil vechi intră în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Creştinii ortodocşi de stil vechi intră de astăzi, 15 iunie, în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în popor numit și Postul Sâmpetrului.

Postul este rânduit în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante.

Spre deosebire de celelalte posturi care au o durată fixă, postul închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă de la un an la altul, în funcție de data sărbătorii pascale. Acesta poate varia între 28 de zile, atunci când Paștele nimerește pe 4 aprilie, până în situația în care poate fi desființat, atunci când Paștele prăznuit după 1 mai.

Timp de câteva săptămâni, creștinii nu vor putea consuma carne, ouă și lactate, iar în zilele de sâmbătă şi duminică vor avea dezlegare la peşte.

Potrivit tradițiilor, în această această perioadă se curăță fântânile şi se stropeasc frunzarii, puşi la porţi sau în case de Duminica Mare.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. În acest an, el se încheie la data de 12 iulie.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x